Aktualno Preporučeno Svijet

Njemačka podigla razinu pripravnosti protiv kibernetičih napada

Njemačka
Foto: Philipp, Flickr
Lider/Hina

Njemačka je podignula razinu upozorenja zbog kibernetičkih napada na ‘povišenu spremnost’ uoči parlamentarnih izbora, kazavši da su vladine stranice već svakodnevno meta napada, prenosi list Welt am Sonntag. – Svakodnevno registriramo napade na vladine stranice, rekao je predsjednik njemačkoga saveznoga ureda za informatičku sigurnost (BSI) Arne Schoenbohm u izjavi za taj list.

BSI je u bliskom kontaktu s izbornim dužnosnicima, političkim strankama i njemačkim saveznim državama te razgovara o tome kako se čuvati od kibernetičkih napada i kako biti spreman na moguće napade uoči izbora, rekao je Schoenbohm.

List nije objavio potankosti o razini upozorenja, ali navodi da je razina podignuta nakon kibernetičkih napada tijekom američkih predsjedničkih izbora. Predsjednik njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen upozorio je potkraj veljače da su razvijene zemlje sve ranjivije na kibernetičke napade s obzirom na sve veću primjenu digitalne tehnologije u industriji.

U utorak je na to upozorila i njemačka kancelarka Angela Merkel kazavši kako je zaštita infrastrukture od potencijalnih kibernetičkih napada top prioritet te da će savezna vlada surađivati s lokalnim vlastima u otklanjanju te opasnosti, prenio je Reuters.

– Danas imamo ogromnu količinu načina na koji kibernetički napadi mogu paralizirati infrastrukturu i to je jako, jako teško. Primjeri iz Ukrajine su poprilično zabrinjavajući. Stoga je kibernetička sigurnost od velike, velike važnosti. Njemačka vlada ažurirala je strategiju kibernetičke sigurnosti i vrlo smo sretni što surađujemo na tome s lokalnim upravama, kazala je Merkel.

Komentari