Aktualno
StoryEditor

Njemačka radi na nacionalnoj ‘crnoj listi‘, zabrani poslovanja korumpiranih s državom

22. Veljača 2017.

Njemačko ministarstvo ekonomije traži nacionalnu bazu podataka s ciljem lakše identifikacije i blokiranja poslovanja kompanija koje su prekršile zakon u poslovanju s državom, javlja Reuters.

Agencija je u posjedu nacrta zakona koji traži da se tvrtkama krivima za velike prekršaje uskrate ugovori s državom na pet godina, manji prekršaji bi podrazumijevali trogodišnju zabranu.

Tvrtke bi imale pravo na uklanjanje s ‘crne liste‘ implementacijom unutarnjih mehanizama kontrole i prevencije.

- Cilj zakona je osigurati da ugovore s državom dobiju isključivo kompanije koje nisu naslijedile velike zakonske prekršaje i koje su se pošteno natjecale - piše u skici.

Aktualni njemački zakon već prepoznaje zabranu poslovanja između države i korumpiranih tvrtki, ali je federalnim i lokalnim vlastima teško provjeriti njihov status. Berlin, Hamburg i nekolicina drugih njemačkih država imaju takve baze podataka, ali ih s teškoćom dijele preko granica jer pravila i kriteriji značajno variraju.

>>>Rekordna potrošnja za istraživanja i razvoj u Njemačkoj

Nacrt kao povode za automatsko isključenje iz javne nabave i drugih ugovora s vlastima navodi pranje novca, prijevaru, stvaranje terorističkih ćelija, otmicu ili izbjegavanje poreza. Također predviđa slučajeve u kojima se ugovor s državom uskraćuje zbog nepoštivanja zakona o minimalnoj plaći.

O nacrtu trenutno raspravlja koalicijska vlada nakon čega bi se trebao naći u parlamentu.

24. travanj 2024 23:29