Aktualno
StoryEditor

Njemačka traži nacionalno pravo veta na kineska preuzimanja europskih tvrtki

24. Kolovoz 2017.

Njemačka vlada je pojačala pritisak na Europsku uniju od koje traži da stegne pravila vezana uz strana korporativna preuzimanja. Berlin strahuje da transakcije Kine omogućavaju Pekingu prevelik pristup ključnim tehnologijama, prenosi DW.

Otvoreno tržište ne može biti jednosmjerna ulica.

Njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries zatražila je od predsjednika Europske komisije, Jean Claude Junckera, da iznese prijedloge o tome kako učinkovito ojačati pravo veta zemalja članica kada je u pitanju blokiranje kineskih preuzimanja europskih tvrtku koje rade s osjetljivim i ključnim tehnologijama.

>>>Komisija spriječila rast cijena cementa, zabranila njemačko preuzimanje Cemex Hrvatska

Iz Njemačke, Francuske i Italije izrazili su svoju zabrinutost povjerenici za trgovinu EU Ceciliji Malmstrom još u veljači, no od tada nije pokrenuta ni jedna politička akcija vezana uz to pitanje.

Prema istraživanju konzultantske kuće EY, kineski investitori su samo prošle godine preuzeli 68 njemačkih kompanija, za što su izdvojili 10.7 milijardi eura, što znači da su lani preuzeli rekordan broj kompanija, veći nego u proteklih 10 godina zajedno.

U pismu upućenom Junckeru, Zypries je priznala da su kineska preuzimanja diljem Europe išla ruku pod ruku s važnim kapitalnim priljevima, koji su dokazano povećali atraktivnost europskih lokacija, te pomogli sačuvati radna mjesta diljem EU, uključujući Njemačku.

>>>Komisija zabrinuta zbog tržišnih posljedica Bayerovog preuzimanja Monsanta

No, istovremeno upozorava kako je Kina dobila pristup ključnim tehnologijama, dok je u isto vrijeme štitila vlastite tvrtke od europskih ulagača. Istaknula je da otvoreno tržište ne može biti jednosmjerna ulica.

Prema istraživanju konzultantske kuće EY, kineski investitori su samo prošle godine preuzeli 68 njemačkih kompanija, za što su izdvojili 10.7 milijardi eura, što znači da su lani preuzeli rekordan broj kompanija, veći nego u proteklih 10 godina zajedno.

>>>Italija, Francuska i Njemačka traže veće ovlasti za blokadu stranih akvizicija

Početkom ove godine Njemačka je postala prva zemlja Europske unije koja je zaoštrila pravila vezana uz strana preuzimanja. Nova pravila rezultirala su time da vlada ima pravo blokirati preuzimanje, ako postoji rizik od toga da će ključna tehnologija nestati u inozemstvo.

Europski lideri davnih su dana pozvali Europsku komisiju da analizira strana ulaganja u sektore poput energetike, bankarstva i tehnologije, u kojima kina traži europski know-how.

28. travanj 2024 06:34