Aktualno
StoryEditor

Njemačka vlada upozorila na rastuću nejednakost, potencijal za ‘nemire u svim slojevima društva‘

24. Ožujak 2017.

Sve dublji jaz između bogatih i siromašnih u Njemačkoj mogao bi ugroziti društvenu koheziju u najvećem europskom gospodarstvu i najmnogoljudnijoj europskoj državi, zaključak je najnovijeg izvješća njemačke vlade.

"Ako prevlada dojam da je razlika između siromašnih i bogatih u društvu prevelika i da bogatstvo uglavnom nije rezultat rada, prihvaćanje ekonomskog i društvenog poretka može oslabiti", pokazalo je istraživanje njemačkog ministarstva rada, objavljeno u četvrtak.

>>>Dramatičan rast beskućništva u Njemačkoj

Autori istraživanja upozoravaju da je "ljudima jako važno da oni i njihova djeca imaju mogućnost poboljšati svoj društveni položaj ili barem spriječiti da se on pogorša".

"Ako se to dovede u pitanje, moglo bi doći do nemira u svim slojevima društva”, naglašavaju.

U Njemačkoj najbogatijih 10 posto kućanstava posjeduje više od polovice bogatstva dok najsiromašnijih 50 posto drži tek oko 1,0 posto, rekla je u četvrtak novinarima na tiskovnoj konferenciji ministrica rada Andrea Nahles.

Dvije trećine bogatstva u zemlji potječe iz nasljedstva ili darova. Istraživanje pokazuje i da je bitno smanjena mogućnost da djeca dobiju bolje plaćena radna mjesta nego njihovi roditelji. Upola su manje i šanse da će generacija rođena 70-ih i 80-ih godina čiji su roditelji slabo obrazovani ili imaju niske radne kvalifikacije imati bolji životni standard nego njihovi roditelji no što je bio slučaj s generacijom iz 60-ih godina, pokazalo je istraživanje.

Raspodjela bogatstva i rizik siromaštva u Njemačkoj nisu se značajnije mijenjali "unatoč dobroj gospodarskoj situaciji i ukupnom povećanju zaposlenosti”, stoji u izvješću.

25. travanj 2024 03:40