Aktualno
StoryEditor

Njemačka želi obuzdati Google i Facebook

05. Rujan 2018.

Njemačka želi obuzdati internetske divove poput Googlea i Facebooka jačanjem ovlasti regulatora tržišta kako bi spriječila da takve kompanije postanu monopoli, pa se razmatraju i mjere koje bi spriječile velike kompanije od preuzimanja malih.

Inicijativa, objavljena u utorak, mogla bi uključivati sprječavanje velikih kompanija od preuzimanja manjih rivala te daljnje postupanje u skladu s obećanjem vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel da će obuzdati velike američke internetske tvrtke koje su u očima mnogih njemačkih zastupnika postale suviše moćne.

- Moj cilj je naš zakon o zaštiti tržišnog natjecanja učiniti što učinkovitijim. Pritom moramo pronaći pravu ravnotežu između mogućnosti rasta njemačkih i europskih platformi i sprječavanja zloupotrebe tržišne snage, rekao je ministar gospodarstva Peter Altmaier.

>>>Šefovi europskih novinskih agencija optužuju Facebook i Google zbog krađe vijesti

U 173 stranice dugom istraživanju, koje je naručio Altmaier, poziva se da se njemačkim regulatorima tržišnog natjecanja daju ovlasti da djeluju i prije nego kompanija dosegne kritičnu „prekretnicu“ na putu prema postizanju monopola – što se može dogoditi brzo na internetu, s obzirom na način funkcioniranja same mreže.

To bi moglo uključivati, primjerice, sprječavanja pokušaja "multihominga", gdje tvrtka traži od svojih poslovnih partnera da rade isključivo s njom, nikako s nekim od njenih konkurenata.

U drugom prijedlogu, autori istraživanja tvrde da bi regulatori trebali biti u mogućnosti zaustaviti velike kompanije od preuzimanja manjih rivala u sklopu strategije marginaliziranja konkurenata.

>>>Trump prijeti Gooleu, Twitteru i Facebooku

‘Podaci za sve‘

Studija također predlaže novi zakon ‘podaci za sve‘ koji bi zahtijevao od dominantnih platformi da dijele podatke koji dobivaju. To bi, primjerice, omogućilo konkurentima da osposobe svoje softverske algoritme na sličan standard tržišnog lidera – otvarajući tako monopolizirano tržište ponovnom natjecanju.

U međuvremenu, drugi zastupnici tvrde da bi se dominantne platforme trebalo prisiliti da se otvore kako bi, primjerice, mogli komunicirati s prijateljem na društvenoj mreži koji nije član iste – na način na koji danas funkcioniraju e-mailovi i mobilni telefoni.

>>>Loše poslovne prakse: Francuska najavila tužbu protiv Googlea i Applea

Ovaj koncept, poznat i kao interoperabilnost, nije bio obrađen od strane autora istraživanja, ali ga podržavaju mnoge stranke u njemačkom parlamentu.

- Moramo podržati inovativne podatkovne politike te razgovarati o novim idejama – trebalo bi zahtijevati interoperabilnost, rekla je Nadine Schoen, parlamentarna zastupnica u Merkelinoj konzervativnoj stranci.

Altmaier će sada osnovati komisiju za izradu nacrta reformi njemačkog zakona o tržišnom natjecanju na temelju preporuka koje stoje u izvješću. [Window Title] Optional update delivery is not working

[Main Instruction] You may be a victim of software counterfeiting.

[Content] To use all Microsoft Windows® features, such as all updates from Windows Update; get the latest updates; and receive product support, your copy of Microsoft Windows® must be validated as genuine.

Go online and resolve now

[Close]

15. travanj 2024 20:13