09. listopad 2018.

Njemački izvoz u Britaniju mogao bi pasti do 57 posto

Izlazak Britanije iz Europske unije bez trgovinskog dogovora rezultirao bi dodatnim nametima za njemačke tvrtke od preko tri milijarde eura godišnje, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta IW, dok bi njemački izvoz u Britaniju mogao pasti i do 57 posto.

Razgovori o okončanju britanskog članstva u EU ušli su u završnu etapu nakon što je prošlo više od dvije godine od britanskog referenduma na kojem su se građani odlučili za izlazak iz EU-a nakon četiri desetljeća članstva. Takozvani ‘tvrdi‘ Brexit značio bi izlazak Velike Britanije bez postignutog sporazuma o budućim trgovinskim odnosima s EU-om, podsjeća Reuters.

>>>MMF: Ne dogovori li se s EU, britanska ekonomija pretrpjet će štete

Ekonomski institut IW sa sjedištem u Koelnu u utorak je objavio da bi ‘tvrdi‘ Brexit posebno snažno pogodio sektor automobilske industrije, koji zapošljava oko 800.000 ljudi u Njemačkoji i najveći je njemački izvoznik, a koji bi podnio oko 60 posto tih dodatnih troškova.

Iz instituta ističu kako oko pet posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ovisi bilo izravno ili neizravno o trgovini s Britanijom, što ju čini trećim najvećim trgovinskim partnerom njemačkim tvrtkama.

- To bi se moglo dramatično promijeniti u doglednoj budućnosti, upozorava IW u najnovijem istraživanju.

>>>Brexit: Do 12 tisuća radnih mjesta u financijskim uslugama preselit će u EU

Osvrnuvši se na potencijalni oštar pad njemačkog izvoza u slučaju ‘tvrdog‘ Brexita, istraživač u tom institutu Markos Jung istaknuo je kako bi "takav strašan scenarij trebao primorati političare da poduzmu konstruktivne poteze".

Dugoročno bi ‘tvrdi‘ Brexit vjerojatno rezultirao višim cijenama i promjenama u njemačkim tokovima roba, upozoravaju u institutu IW. Britanija i EU nadaju se značajnom napretku u pregovorima na samitu od 17. do 18. listopada.

>>>Njemačke kompanije zbog Brexita preusmjeravaju ulaganja iz Britanije

Iz Udruženja njemačke industrije BDI, jedne od najutjecajnijih tamošnjih lobističkih grupa, ističu da je potreban određen napredak u pregovorima na tom samitu.

- U suprotnom postoji rizik da Europa zapadne u kaotični Brexit, a to bi izazvalo veliku krizu, upozorio je izvršni direktor Joachim Lang.

Tvrdi Brexit bi izazvao velike teškoće desecima tisuća kompanija u Europi i stotinama tisuća zaposlenika u Britaniji i EU, istaknuo je Lang. Dodaje i da se mnoge kompanije spremaju za slučaj ‘tvrdog‘ Brexita i da neke žele obustaviti proizvodnju u Britaniji od travnja, jer rute za isporuke ne mogu biti osigurane.