Aktualno
StoryEditor

Njemački kirurzi savjetuju: Po ledu i poledici hodajte kao pingvini

07. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Snijeg i poledica česti su krivci za brojne lomove, u zimskim mjesecima. Njemački kirurzi stoga su građanima savjetovali da, ako već moraju hodati po zaleđenim stazama i snijegu, nastoje oponašati hod pingvina, kako bi mogućnost pada bila što manja.

Savjet su kirurzi s odjela traume objavili na stranicama strukovnog udruženja, prenosi Reuters. Liječnici, koji imaju pune ruke posla sa prijelomima i uganućima, objasnili su kako je najsigurnije kretati se poput pingvina i to na način da centar ravnoteže nastojite prebaciti na nogu kojom prvom kročite naprijed.

Dodali su i pojašnjenje da se pri normalnom hoda težina tijela ravnomjerno raspoređuje na obje noge, čime se povećava rizik da, ukoliko jedna od nogu "prokliže", izgubite ravnotežu. Hodate li kao pingvin, oslanjajući se primarno na jednu nogu, a štedeći drugu, usredotočeni ste i smanjen je rizik od pada.

Nakon što su 2014., kada je Berlin bio pod snijegom i ledom, traume zaprimile preko 750 ozlijeđenih, ove su godine njemački liječnici odlučili biti posebno pripravni, jer je hladna fronta zraka, osim Hrvatske, zahvatila i Njemačku, donoseći temperature i do -10 stupnjeva Celzija.

25. travanj 2024 17:27