23. prosinac 2016.

Njemački MUP traži formiranje ‘Centra za obranu od dezinformacija‘

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova predlaže formiranja "Centra za obranu od dezinformacija", navodi magazin Der Spiegel pozivajući se na interne dokumente prema kojima se traži "žurno osnivanje" ususret parlamentarnim izborima iduće godine.

Glavna uloga bi trebala pripasti Federalnom tiskovnom uredu u nadležnosti kancelarke Merkel, inače zaduženom za odnose s javnošću.

Ministarstvo u dokumentu navodi specifične skupine posebno ranjive na ‘lažne vijesti‘, uključujući njemačke građane s porijeklom u Rusiji ili Turskoj. Preporučeno je da se za takve grupe provede "pojačana politička edukacija".

Dokumenti također pozivaju političke stranke u Njemačkoj na ustezanje od korištenja botova na društvenim mrežama ili širenja lažnih vijesti tijekom kampanje. Traži se definiranje temeljnih ‘pravila igre‘ prije prvih lokalnih izbora najavljenih za kraj ožujka iduće godine.

>>>Europski parlament donio rezoluciju protiv ruske propagande

Poziv za formiranje Centra stiže nakon žestokih kritika Googlea i Facebooka zbog širenja lažnih vijesti ususret predsjedničkim izborima u Americi. Priče za koje se ispostavilo da su lažirane naširoko su se širile ili promovirale na društvenim mrežama, a pojedini komentatori sugeriraju da su dijelom odgovorne za pobjedu Donalda Trumpa.

>>>Facebook kreće s provjerom istinitosti, uvodi opciju prijave lažnih vijesti

Njemački obavještajci i političari pokušavaju izbjeći sličan scenarij, pojedinci traže i donošenje zakona protiv proizvodnje i distribucije lažnih vijesti, piše DW.

- Prihvaćanje ere bez istine bi bio ekvivalent političkoj kapitulaciji - izjavio je službenik iz ministarstva unutarnjih poslova.

Sudeći prema prvim reakcijama Nijemaca na društvenim mrežama, formiranje Centra izaziva zabrinutost javnosti i već se povlače paralele s "Ministarstvom istine" iz Orwellove 1984.