Aktualno
StoryEditor

Njemački profesori i poduzetnici uložili tužbu protiv politike ECB-a

16. Svibanj 2016.

Skupina profesora i poduzetnika je uložila tužbu protiv monetarne politike Europske središnje banke na najvišem sudu u Njemačkoj, javio je u nedjelju Welt am Sonntag.

Tužba od njemačkog Ustavnog suda traži procjenu je li ECB prekoračio mandat odlukom o kupnji državnih obveznica i planom da započne s kupnjom korporativnih obveznica uz tvrdnju da takva monetarna politika donosi "neprocjenjiv rizik za bilancu njemačke središnje banke i posljedično za njemačke porezne obveznike."

- Aktualna politika ECB-a nije nužna, niti je prigodna za direktno oživljavanje ekonomije u euro zoni povećanjem inflacijske stope na oko 2 posto kad je riječ o potrošačkim cijenama," rekao je Markus Kerber, odvjetnik i profesor javnih financija koji je inicirao tužbu.

Europska središnja banka je u ožujku predstavila veliki stimulacijski paket koji uključuje dublju negativnu kamatnu stopu na depozite, širenje programa kupnje aktiva i ponudu besplatnih zajmova korporativnom sektoru sa svrhom poticanja rasta.

Monetarna politika ECB-a u posljednjim tjednima nailazi na sve žešću i češću kritiku njemačkih političara i ekonomista koji se pribojavaju da niske kamatne stope ugrožavaju sigurnost ili održivost mirovinskog sustava i snaže desnicu, piše Reuters.

Kerber je za Welt am Sonntag izrazio nada da će tužba u najmanju ruku spriječiti Bundesbank da nastavi sa sudjelovanjem u ECB-ovom programu kupnje aktiva i dolazećoj kupnji korporativnih obveznica koja će započeti u lipnju.

05. svibanj 2024 02:08