Aktualno
StoryEditor

Njemački stručnjak za šivanje odijela po mjeri tjedan dana obučavao tim krojača i modelista u Kotki

13. Svibanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Josef Moser njemački je krojač koji je svoj profesionalni put, detaljno u milimetar, a takve su i njegove mjere odijela koje uzima, gradio punih 40 godina. On je vrhunski salonski krojač koji je surađivao sa brojnim tekstilnim kućama u Njemačkoj i sinonim za visoko kvalitetna muška odijela, iskrojena doslovce po mjeri čovjeka.

Zadnjih 15 godina proveo je radeći za Lodenfrey u Munchenu, poznatu robnu kuću u Njemačkoj. U krapinsku je Kotku došao kako bi svoja znanja prenio na mladi tim stručnjaka, a kojima je cilj oformiti jedinsveni odjel za izradu odijela po mjeri. U Hrvatskom je Zagorju boravio punih tjedan dana, a njegov dolazak vlasnik Kotke, Ivica Cerovečki, priželjkivao je pune dvije godine.

“Želimo domaćim kupcima omogućiti kupnju takvih odijela ovdje, kod kuće, jer,inače, po njih odlaze u Graz, Beč ili Munchen”, rekao je Cerovečki ne skrivajući zadovoljstvo što je ugostio ovog vrhunskog stručnjaka u postrojenjima svoje tvornice.

Naime, sve je veća potražnja, pogotovo u najvišim cjenovnim razredima, za odijelima koje krojači poput Mosera uzimaju ručno. Riječ je o odijelima čije se cijene kreću od 2 tisuće Eura, a jedno od najskupljih koje je uspio prodati, otkrio je Moser, koštalo je čak 12 tisuća Eura. Ime klijenta kojemu je uzeo mjere za to odijelo, ipak, nije otkrio.

“ U mojem je poslu najvažnija diskrecija. Tijekom boravka u Krapini uzeo sam mjere brojnim uvaženim gostima Kotke, istaknutim političarima i poslovnim ljudima. One su nam poslužile kako bismo, ja i tim stručnjaka ovdje u Kotki, održali edukaciju. Posla je bilo mnogo, zadovoljan sam timom koji sam predvodio, ali želite li nešto napraviti kako treba, za takve stvari treba mnogo truda i vremena”, rekao je Moser.

Na upit novinara, prisjetio se nekih od najdražih trenutaka svoje karijere. Tako je istaknuo kako je, jednom prilikom, mjere za odijela, koje bi potom bile poslane u proizvodne pogone, uzeo za cijelu filmsku postavu. Brioni je bila tvrtka koja je financirala elegantan izgled filmske ekipe.

Međutim, njegovi, baš kao i počeci brojnih stručnjaka, bili su daleko od glamuroznih. Počeo je kao običan krojač. Završio je klasično obrazovanje, stekao majstorski poziv salonskog krojača i krenuo pravcem odijela po mjeri. Upravo su ta odijela, u nešto jeftinijoj varijanti, pravi hit među mladim Nijemcima, kojima nije problem izdvojiti 600 do 800 Eura za individualiziran komad odjeće.

“Primjerice, tvrtka Scabal Tailors. Krojenje po mjeri kod njih obuhvaća čak 50 posto proizvodnje, a namjera im je u potpunosti se specijalizirati za taj način izrade odijela. Budući su ormari prosječnog Nijemca puni odjeće, kupci sve više traže ona  koja će imati njihov, individualan potpis”, otkriva aktualne europske trendove bavarski stručnjak.

Upravo to dobro su razumjeli u Kotki čija modelistica, Anita Pavić pojašnjava: “Gledajući Mosera kako radi, vidjela sam sebe u tome. Njegove su tehnike uzimanja mjera malo drugačije nego naše, ali svaki stručnjak za izradu odijela po mjeri ima svoju metodu. Najvažnije je dobro procijeniti tjelesu građu čovjeka. Ovakvim načinom krojenja odijelom se ne nastoji sakriti tjelesne mane. Upravo suprotno. Proporcije, primjerice jedno povišeno, drugo malo sniženo rame, takve stvari, Moser ne prikriva, jer šivanje po mjeri prikazuje čovjeka takvim kakav on jest, osim ukoliko klijen izričito ne traži drugačije”.

Inače, mjere za odijela moguće je uzeti i uz pomoć lasera, ali to se pokazalo neučinkovitim. Mogućnost pogreške je čak 60 posto, pa se stručnjaci za modu ipak više oslanjaju na sigurnu ruku iskusnih krojača. Tako su se suštinske vještine svakog dobrog krojača, sigurna ruka i oštro oko, pokazale pouzdanijima od čuda tehnike. Upravo takve vještine posjeduje i Josef Moser, te ih,za razliku od identiteta klijenata, rado ustupa onima koji dolaze:

“On je jako precizan, točan i smiren. Naši ljudi nemaju toliko strpljenja”, zaključila je modelistica Anita, koja će se, za dva mjeseca ponovno susresti s mentorom čije oko zna odmjeriti čovjeka u milimetar. Točnije, preciznošću od pola milimetra.

24. travanj 2024 14:01