Aktualno
StoryEditor

Njemački trgovinski višak dosegao 107,9 milijardi eura u svibnju

10. Srpanj 2017.

Njemački trgovinski višak ponovo je porastao u svibnju, uz snažan skok izvoza na godišnjoj razini, izvijestio je državni ured za statistiku u ponedjeljak, samo nekoliko dana nakon summita u Hamburgu koji su obilježili prijepori između SAD-a i ostalih zemalja zbog protekcionizma.

Sezonski prilagođeni izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u svibnju porastao je 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, dosegavši vrijednost od 107,9 milijardi eura, izvijestio je Destatis.

>>>Izvoz u pet mjeseci porastao gotovo 15, a uvoz 8,5 posto

Uz rast uvoza od 1,2 posto, na 87,6 milijardi eura, njemački trgovinski višak u svibnju iznosio je 20,3 milijarde eura, u odnosu na 19,7 milijardi koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj je razini izvoz u svibnju skočio 14,1 posto.

Vrijednost trgovinskog viška u istom je 12-mjesečnom razdoblju iznosila 250 milijardi eura. Višak je glavni izvor tenzija između Njemačke i tradicionalno bliskih saveznika u SAD-u i Europskoj uniji, podsjeća AFP.

Kritičari spočitavaju Berlinu da Njemačka ne uvozi i ne ulaže dovoljno kako bi omogućili drugim zemljama da indirektno uživaju u plodovima njihovog uspjeha. Uz Kinu, Njemačka je bila među najčešćim metama prigovora američkog predsjednika Donalda Trumpa. Istaknuta je kao glavni argument i u njegovoj trgovinskoj politici "Amerika na prvom mjestu".

>>>‘G19’ pozvale na brzu primjenu Pariškog sporazuma, SAD izoliran

"Protekcionistička retorika nove američke administracije za sada nije imala utjecaja na njemački izvoz u SAD", primjećuje analitičar ING Diba banke Carsten Brzeski.

Prodaja roba i usluga u SAD čini gotovo devet posto cjelokupnog njemačkog izvoza.

"Brexit je pak ostavio jasan trag", dodaje Brzeski, podsjećajući da je Velika Britanija od siječnja do ožujka bila odredište za samo 6,9 posto njemačkog izvoza, u odnosu na 7,5 posto koliko je njezin udio iznosio tokom cijele 2015. godine.

27. travanj 2024 18:22