Korona i biznis
26. lipanj 2017.

Njemačkim ‘babyboomerima‘ po odlasku u mirovinu prijeti siromaštvo

Bez drastičnih promjena njemačkog mirovinskog sustava svaki peti umirovljenik u Njemačkoj bi u budućnosti mogao pasti ispod granice siromaštva, proizlazi iz studije Zaklade Bertelsmann, objavljene u ponedjeljak.

- Siromaštvom su posebice pogođene žene koje žive same, osobe bez stručne naobrazbe te dugotrajno nezaposleni, stoji u studiji koju su za Zakladu Bertelsmann načinili Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW).

>>>Usporio kvartalni rast plaća i kupovne moći u Njemačkoj

U studiji se navodi kako njemački mirovinski sustav "nije prilagođen" osobama koje rade u sektorima s niskim plaćama, kao i na osobe koje su tijekom godina prekidale radni odnos. Isto tako se zaključuje da reforme mirovinskog sustava, o kojima se trenutno raspravlja, neće promijeniti taj trend.

- Kada pripadnici tzv. baby boom generacije (rođeni do 1969.) za koju godinu počinju odlaziti u mirovnu, doći će do šoka, rekao je predsjednik uprave zaklade Bertelsmann Aart De Geus prilikom predstavljanja studije u Guetrsloheu.

Osobama kojima prijeti siromaštvo smatraju se sve one koje imaju primanja manja od 958 eura mjesečno.

Prema toj studiji, do 2036. bi svaka treća umirovljenica koja živi sama mogla biti ovisna o nekom obliku državne pomoći. Od 2015. do 2036. rizik padanja ispod granice siromaštva za ovu skupinu građana porasti će sa 16 na 28 posto.

- Rasprave o stabilizaciji razine mirovine neće pomoći onima koji već tijekom svog radnog vijeka jedva sastavljaju kraj s krajem, rekao je Christoph Schiller iz Zaklade Berltelsmann.

>>> Njemačka potukla rekorde u zapošljavanju na mjesečnoj i godišnjoj razini

Studija za pad razine mirovina okrivljuje promjene do kojih je došlo posljednjih godina na njemačkom tržištu rada, koje su doduše omogućile otvaranje novih radnih mjesta i gotovo nultu nezaposlenost, ali su stvorile i mnogo radnih mjesta koja, što zbog ograničenog vremenskog trajanja, što zbog niske satnice, gotovo i ne doprinose mirovinskom sustavu. Uz to, studija navodi i starenje stanovništva kao čimbenik koji negativno utječe na stabilnost mirovina.

Parlamentarna oporba optužila je vladajuću demokršćansko-socijaldemokratsku koeliciju za nesigurnu budućnost mirovina u Njemačkoj.

- Koalicijska vlada sada dobiva račun za to što četiri godine nije ništa učinila, poručila je stranka Ljevica.

Studija Zaklade Bertelsmann poklapa se u glavnim zaključcima s prognozom koju je prošle godine objavila savezna vlada.