Aktualno
StoryEditor

Njemačko gospodarstvo palo u trećem tromjesečju

14. Studeni 2018.

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale su u trećem tromjesečju po prvi put od 2015. godine, izvijestio je u srijedu savezni ured za statistiku, ukazujući na slab izvoz u uvjetima globalnih trgovinskih napetosti.

Njemački BDP smanjen je u trećem tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,5 posto, pokazuju sezonski, cjenovno i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa.

>>>Racija u njemačkom Opelu zbog dizelskih motora

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođene gospodarske aktivnosti porasle su u razdoblju od srpnja do rujna 1,1 posto.

"Glavni su razlog blagog pada BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje trendovi u vanjskom gospodarstvu: preliminarni izračuni pokazuju da je izvoz u trećem tromjesečju bio manji nego u drugom dok je uvoz porastao", navode u Destatisu.

Njemačko je gospodarstvo posljednji puta zabilježilo pad aktivnosti u prvom tromjesečju 2015.

"Loš rezultat u stavci izvoza unatoč slabom euru upućuje na zaključak da bi trgovinske napetosti i slabosti na tržištima u nastajanju mogle pritiskati njemački rast i u predstojećem razdoblju", upozorava analitičar ING-a Carsten Brzeski.

Vlada je u listopadu najavila da očekuje slabiju razinu aktivnosti u trećem tromjesečju zbog uskih grla u automobilskom sektoru, povezanih s uvođenjem postroženih globalnih standarda testiranja ispušnih plinova WLTP.

U njemačkom gospodarstvu sve više strahuju od negativnih posljedica globalnih trgovinskih sporova i izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Na te se bojazni nadovezuju strahovanja od nestabilnosti u samoj Njemačkoj s obzirom na loše rezultate vladajuće ‘velike‘ koalicije na izborima za parlamente pojedinih saveznih zemalja. Najnoviji udarac bio je slab rezultat kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel na izborima za parlament savezne zemlje Hessen.

>>>BDI smanjio procjenu rasta njemačkog gospodarstva na 2 posto

Merkel je nakon toga najavila da se neće kandidirati za predsjedničku dužnost u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) na unutarstranačkim izborima koji će biti održani u prosincu, kao ni za mjesto zastupnice u njemačkom Bundestagu.

16. travanj 2024 06:41