Aktualno
StoryEditor

Njemačko tržište rada vapi za radnicima; otvoreno više od milijun radnih mjesta

06. Studeni 2017.

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, priopćio je u ponedjeljak Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje.

„U usporedbi s prošlom godinom potražnja je posebice porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici“, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a. Potražnja je također i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim tvrtkama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika poduzeća. IAB četiri puta godišnje ispituje tvrtke koje su pri uredu za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

>>> Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj

Krajem listopada iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto. U listopadu ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i poticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sustavu, tema je i aktualnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

20. travanj 2024 09:27