Aktualno
StoryEditor

‘Nocebo efekt‘: Skuplji placebo, teže nuspojave

15. Listopad 2017.

Koliko god da je placebo efekt koristan, on ima i svoju mračnu stranu jer je jednako tako štetan, te uzrokuje nuspojave, piše Arstechnica.

Znanstvenici su istražujući tajanstveni ‘nocebo efekt‘, odredili područja mozga koja utječu na fantomske ozljede. Također, procjenili su faktore koji mogu pojačati učinak.

>>>Britanska zdravstvena služba želi zabraniti homeopatiju

Istraživači su pacijentima dali ‘lažnu‘ kremu koja pomaže protiv svrbeža za atopijski dermatitis i rekli im kako je povećana osjetljivost na bol jedna od nuspojava.. Pacijenti ne samo da su se požalili kako osjećaju jaču bol, već i da količina boli ovisi o cijeni i pakiranju ove kreme.

Krema je izazvala više boli u skupini pacijenata kojima je rečeno da je krema skupa i koja je bila zapakirana u kutiju u kakvu bi se zapakirao brendirani proizvod, nego u skupini pacijenata koji su dobili istu kremu u ‘jeftinijem‘ pakiranju.

Skuplja krema - veća očekivanja

Ista krema je bila podijeljena pacijentima, jedine razlike su bile cijena, pakiranje i očekivanja. Istraživači smatraju da su pacijenti koji su dobili ‘skuplju’ kremu očekivali da je ona puno učinkovitija od jeftinije, što znači da ima i jače nuspojave.

U istraživanju je sudjelovalo 49 zdravih ispitanika kojima je rečeno da istraživanje razmatra nuspojave skuplje i jeftinije verzije kreme. Dvadeset i pet sudionika je dobilo skuplju kremu, a preostalih 24 jeftniju. Obje skupine dobile su i kontrolnu kremu za koju im je rečeno da nema nuspojava. Sve tri kreme, skupa, jeftina i kontrolna su ista krema koja ne sadrži nikakvu aktivnu tvar.

>>>Ortoreksija – opsesija zdravom prehranom koja šteti zdravlju

Obje skupine su na jednom dijelu svoje lijeve podlaktice aplicirali kontrolnu kremu, a na drugom dijelu testnu, skuplju ili jeftiniju verziju. Nakon 30 minuta istraživači su obrisali kremu te primijenili uređaj koji emitira blago bolan bljesak topline, a ispitanicima su rekli da uređaj emitira jednako bolan bljesak na svakom dijelu kože.

Na dijelu kože tretiranom kontrolnom kremom uređaj je emitirao blagi udar koji bi se na skali osjetljivosti na bol registrirao kao stupanj 30 svakom sudioniku. No, na dijelu kože tretiranog testnom kremom, uređaj je emitirao bolniji bljesak koji bi odgovarao stupnju 70.

Fantomska bol

Zbog tog trika sudionici su očekivali da će testna krema pojačati osjetljivost na bol, dok kontrolna krema neće. Istraživači su ponovili testiranje 16 puta na svakom sudioniku kroz nekoliko dana. Na ponovljenim testovima istraživači su uređajem emitirali bol stupnja 50, bez obzira na to o kojoj se kremi radilo. Sudionici su za vrijeme bili spojeni na uređaj za magnetsku rezonancu kako bi istraživači mogli pratiti aktivnosti njihova mozga i leđne moždine.

Kao što je i bilo očekivano, sudionici su doživjeli nocebo efekt, na dijelu kože tretiranom testnom kremom prijavljivali su razinu boli veću od 50, dok su na dijelu kože tretirane kontrolnom kremom prijavili razinu oko 50.

>>>Znanstvenici dokazali da umjerena konzumacija piva blagotvorno djeluje na zdravlje

Osim toga, sudionici koji su testirali navodno skuplju kremu osjetili su veću bol od onih koji su testirali jeftiniju. U početnim testiranjima testeri jeftinije kreme osjetili su bol stupnja 55, dok je kod testera skuplje verzije taj stupanj iznosio 60. Do kraja testiranja, jeftina krema sudionicima je zadavala jedan nivo boli, dok je bol koju su osjećali testeri skuplje kreme porasla na nivo 70.

Kada su istraživači proučili podatke magnetske rezonance, otkrili su da je najviše aktivnosti bilo u područjima leđne moždine skupine koja je testirala skuplju kremu. To znači da su ispitanici usitinu osjećali veću bol. Istraživači su također otkrili u kojim područjima mozga se događa aktivnost kada je riječ o nocebo efektu.

18. svibanj 2024 19:57