Aktualno
StoryEditor

Noćna mora majstori: Što se događa kad vam stan popravljaju Pat i Mat

23. Travanj 2019.

pišu Aleksandra Brzić i Edis Felić

Gotovo da nema čovjeka koji nije adaptirao stan, gradio kuću ili se odlučio na bilo koji manji ili veći građevinski pothvat, a da nije imao neko loše iskustvo s majstorima. Donosimo ispovijesti ljudi koji su imali neugodnosti, a iz razumljivih razloga htjeli su ostati anonimni.

Moždani, srčani, tumor…

Čitatelj iz Zagreba ugovorio je adaptacije stana sa specijaliziranom tvrtkom koja se tim poslom bavi. Ugovorom su definirali cijenu i rokove završetka radova i priča nam kako nije imao nikakve sumnje da se izvođač toga neće pridržavati.

- Ali ubrzo su počeli problemi, nedolazak na posao i isprike, pa mogu reći da sam prilikom adaptacije stana zaključio da su majstori najugroženije zanimanje u Hrvatskoj - kaže.

Jedan je, navodno, imao moždani udar (tapetar) i uopće se nije pojavio, vodoinstalater je operirao tumor, ali je bio odsutan samo tri dana, električar je, navodno, preživio infarkt od kojeg se oporavljao dva dana, a bez njega nije mogao početi svoje radove parketar kojem je u međuvremenu iskrsnuo drugi posao, pa ga je čitatelj morao čekati dobra dva tjedna.

- Dogovorio sam posao s poduzetnikom koji je vodio i nadzirao radove, a svi ostali bili su njegovi kooperanti. Ne znam što bi bilo da nisam tako postupio, jer je i ovako bilo problema i kašnjenja – jadao se čitatelj.

Zbog zakašnjenja jednog radnika što je uzrokovalo i kašnjenje drugih čitatelj je bio primoran tražiti neke druge majstore kako bi se ubrzali poslovi. Većina radova bila je korektno napravljena, loše su bili izvedeni keramički radovi i katastrofalno je bilo maljanje, jer im se žurilo, pa su na kraju morali popravljati.

Keramičar je počeo lijepiti pločice na zidu gdje ih arhitektica nije ni predvidjela jer je na tom mjestu bio predviđen prostor za hladnjak, zbog čega je čitatelj morao čekati još mjesec dana da mu dostave taj kvadrat pločica iz Italije.

Po ugovoru im je mogao zaračunati penale za kašnjenje u iznosu od deset posto ukupne vrijednosti posla, ali kaže da im je ipak odbio manje. No primijetio je, a na što bi svi koji renoviraju stanove trebali obratiti pažnju, da ni jedan majstor, osim električara, ne gleda što mu je projektant nacrtao, nego naprave onako kako oni misle da je najbolje.

Uplatili posrnulom obrtniku

Druga je priča puno jednostavnija, ali, za naručitelje i pogubnija.

- Suprug i ja dogovorili smo s majstorom adaptaciju garaže i nekadašnje štale iza kuće koje smo namjeravali prenamijeniti u ljetnu kuhinju, konobu i mali apartman. Majstora je preporučio jedan poznanik koji je, navodno, bio prezadovoljan kako mu je taj građevinar obavio popravak krova. Majstor se pojavio, bio je vrlo pristojan i profesionalan, izradio je troškovnik po stavkama i vrlo brzo počeo raditi. On i još dva radnika, tri dana su rušili zidove, što je bilo prema projektu adaptacije, a onda je inzistirao da mu platimo 20 tisuća kuna za nabavku materijala. Protivili smo se tome, jer to na početku nije bilo dogovoreno, ali smo mu, da bi ubrzali posao, ipak dali novac jer je rekao da na računu trenutačno nema dovoljno – priča nam čitateljica.

Nakon toga, ekipa se više nije pojavila. Prvo su se pravdali lošim vremenom, pa bolešću, nekim drugim poslovima koje trebaju završiti. U međuvremenu je taj bračni par ustanovio da je taj građevinski obrt ugašen, da je vlasnik u dugovima i da se povratu novca mogu nadati samo putem suda.

- Na sreću imamo potvrdu da je primio novac, ali problem je što nismo uplatili na račun građevinskog obrta, za kojeg je rekao da je ugašen, ali da čeka rješenje o registraciji poduzeća, pa smo, praktički, i sami postupili nelegalno – prepričava svoje neugodno iskustvo čitateljica.

Sutra donosimo novi nastavak neugodnih situacija s majstorima

15. travanj 2024 15:54