Aktualno
StoryEditor

Nogometaš poduzetnik: U kojim je tvrtkama Zvonimir Boban vlasnik, direktor ili prokurist

25. Ožujak 2019.

Proslavljeni nogometaš Zvonimir Boban danas je glavni savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, ali i vlasnik tvrtke ŠIBENIK 059, a do pred kraj prošle godine bio je i direktor, kad je upravljanje tvrtkom prepustio Karlu Santiniju, a prokura je dodijeljena Saši Santiniju.

Ovaj angažman nije jedini Bobanov izlet u poduzetničke vode. Najpoznatiji je po tvrtki ZB ŠPORT, koju je preimenovao u MOJA ZEMLJA. Jedno vrijeme partner mu je bio sad već bivši prijatelj Tihomir Elez, kum tenisača Marina Čilića, koji je izašao iz vlasničke strukture uz sudski spor. Boban ga optužuje da je izvlačio milijune iz tvrtke i umalo ju upropastio. Kasnije su mu se kao suvlasnici pridružili njegovi suigrači iz Milana, najprije Paolo Maldini, a zatim i Andrii Ševčenko. Boban i dalje figurira kao direktor tvrtke koja je osnovana kao ekskluzivni zastupnik talijanskog proizvođača pilećeg i purećeg mesa AIA, a najpoznatiji je u Hrvatskoj po hrenovkama Wudy i Pavo, koje su na tržište plasirane preko Konzumovih trgovina. Još 2013. prihodi su bili veći od 50 milijuna kuna, ali nakon toga tvrtka ostaje bez prihoda i zaposlenih. Čini se da je poslovanje prebačeno na drugu tvrtku, KORTEN, ali sad su prihodi iz zlatnog doba desetkovani (u 2017. ostvareno je šest milijuna kuna). U obje tvrtke prokurist je Saša Santini.

Bobanu se kao suvlasnik u KORTENU prošle godine pridružio umirovljeni general Miljenko Crnjac preko svoje tvrtke MCI. Boban je i direktor tvrtke LL 1969, koju je osnovala njegova supruga Leonarda Lončar, a u jednom periodu vlasništvo je preneseno na KORTEN pa vraćeno. Tvrtka ne bilježi nikakve prihode.

Zvonimir Boban prokurist je tvrtke NA CESTI 041 d.o.o. Vlasnik i direktor Branko Drndalovski imenovao je u veljači Roberta Čolakića za drugog direktora, i oduzeo prokuru Mladenu Marjanoviću i Saši Santiniju. Boban je do 2015. bio i vlasnik te tvrtke za izdavanje časopisa koja je lani uz 5,3 milijuna kuna prihoda ostvarila i gubitak do gotovo dva milijuna.

Imaju li aktualni poslovni pothvati Zvonimira Bobana zajednički nazivnik? Ne ostvaruje spektakularne rezultate, ali ne ostavlja repove. Prema vlastitoj tvrdnji, u MOJOJ ZEMLJI pokrivao je nagomilane gubitke iz vlastitog džepa.

25. travanj 2024 21:31