Aktualno
StoryEditor

Nokia očekuje veće prihode nakon presude u sporu s LG-jem oko patenata

19. Rujan 2017.

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia objavio je u ponedjeljak da očekuje dodatne prihode od tekućeg tromjesečja nakon presude međunarodnog arbitražnog suda u sporu s LG Electronicsom oko patenata.

U prvoj polovini godine Nokijino poslovanje s patentima ostvarilo je 616 milijuna eura prihoda, što odgovara tek šest posto ukupnih prihoda kompanije.

>>>I evo ga, svjetlo dana ugledala je Nokia 8

Ta vrsta poslovanja inače donosi značajne prihode, čemu valja dodati da Nokijino temeljno poslovanje s opremom za telekomunikacijske mreže prati opći nepovoljan trend u industriji u cjelini, napominje Reuters.

Pojedinosti ostaju povjerljive

Nokia i LG pokrenuli su postupak arbitraže 2015. godine a iz Nokije su u ponedjeljak izvijestili da nakon zaprimljene odluke Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore očekuju veće prihode u poslovanju s patentima počevši od tekućeg tromjesečja.

- Pojedinosti arbitraže i sporazuma o licencama ostaju povjerljive a Nokia će u tromjesečnim izvješćima slijediti uvriježenu praksu u objavi prihoda od licenci za korištenje patenata i očekuje da će prihodi na osnovi sporazuma biti knjiženi u trećem tromjesečju 2017. godine, uključujući i element jednokratnog prihoda, izvijestili su iz finske kompanije.

- Dodatni prihodi očekuju se u roku trajanja sporazuma, stoji u priopćenju koje ne sadrži nikakve konkretne iznose.

- Smatramo da ova presuda svjedoči o kvaliteti patenata Nokie. Nastavit ćemo istraživati potencijale i prilike za dodatno licenciranje, kazala je u izjavi čelnica pravnog odjela tvrtke Maria Varsellona.

Nokia je nedavno potpisala ugovore s proizvođačima telefona, kao što su Samsung, Apple i kineski Xiaomi Technology.

- Nokia je uspjela sklopiti sporazume o patentima brže nego što se očekivalo... Sljedeći zanimljiv klijent bit će Huawei, predviđa Mikael Rautanen iz analitičke kuće Inderes.

Prema njegovoj će procjeni Nokia u poslu s LG-jem ostvariti manji prihod nego s Appleom koji im po njegovim izračunima donosi oko 250 milijuna eura godišnje.

>>>Nokia uvodi mjere štednje koje uključuju 600 otkaza u francuskoj podružnici

Nokia je 2014. godine Microsoftu prodala nekada dominantno poslovanje s telefonima a zadržala je katalog tehnoloških patenata koji, između ostalog, smanjuju potrebu za hardverskim dijelovima telefona, omogućuju veću izdržljivost baterije i jamče bolji prijem radio signala.

Prema Strategy Analyticsu, LG na globalnom tržištu pametnih telefona ima udjel od četiri posto.

19. travanj 2024 22:52