Aktualno
StoryEditor

Norveški državni fond uvjetuje niže plaće i bonuse za top menadžment u svom portfelju

28. Studeni 2017.

Čelnici Norveškog državnog investicijskog fonda, NBIM, najavili su kako planiraju uvesti stroža i jasnija pravila u kompanijama u koje ulažu, tvrdi globalna čelnica za vlasničke strategije fonda Carine Smith Ihenacho. Tako su odlučili obuzdati isplatu prekomjernih naknada top menadžmentu, što nije samo puka prijetnja već ozbiljna odluka.

Prema pisanju Bloomberga ove godine su, između ostalih, glasovali protiv isplatnih planova kompanije Alphabet, offshore tvrtke Noble Crope i medijske kompanije Liberty Global. ‘Suvereni‘ fond je nastao na temelju naftnih prihoda, a njegova vrijednost je i više nego udvostručena od 2012., te je ove godine iznosila više od bilijun dolara.

>>>Investicijski fondovi u pobjedničkoj seriji

Fond posjeduje oko 1.5 posto svih objavljenih dionica, te ulaže u gotovo 9 tisuća tvrtki, a svoje dionice, obveznice i nekretnine drže u inozemstvu kako bi izbjegli rast inflacije u Norveškoj.

Fond posluje u skladu s nizom etičkih smjernica od ljudskih prava do pitanja zaštite okoliša, te su smanjili svoja ulaganja u proizvođače oružja i duhana kao i u kompanije čija se proizvodnja temelji na ugljenu. Također, zalažu se za odvajanje funkcije CEO-a i predsjednika.

Fond ima veoma stroge smjernice, pa tako primjerice bivši viši rukovoditelji ne mogu primiti bonuse, te menadžeri imaju plaće na konkurentnim razinama. Voditelji fonda redovito komuniciraju s kompanijama, uključujući i razgovore o plaćama kazala je Smith Ihenacko, odbijajući komentirati kako fond planira glasati u sljedećem velikom krugu općih sastanaka u svibnju i lipnju iduće godine.

>>>Vrijednost norveškog državnog fonda dosegnula rekordnih 1.000 milijardi dolara

Rekla je kako je fond izdao Dokument o praksama vezanim uz naknade koje smatraju dobrima, te da se nadaju kako će ih kompanije slijediti tako da fond ne mora glasati protiv loših odluka.

24. travanj 2024 00:36