16. svibanj 2018.

Norveški naftni div Statoil postao Equinor

Najveća norveška naftna kompanija Statoil službeno je u srijedu promijenila ime u Equinor u sklopu razvoja poslovanja u sektoru obnovljivih izvora energije.

Prijedlog iz ožujka usvojen je u utorak na glavnoj skupštini dioničara a promjena imena omogućuje tvrtki da se distancira, barem promjenom imena, od norveške države koja posjeduje 67 posto udjela, te od nafte. Equinor povezuje pojam vlasništva (equity) i ravnoteže (equilibrium) s oznakom zemljopisnog podrijetla za Norvešku (nor).

>>>‘Divlje’ cijene nafte usedmerostručile dobit Rosnefta

Kompanija je osnovana 1972. godine kako bi upravljala velikim naftnim poljima Norveške. Njezine dionice izlistane u na burzama u Oslu i New Yorku a u međuvremenu je proširila poslovanje i na obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane na obali Velike Britanije.

U grupi predviđaju da će do 2030. godine 15 do 20 posto ulaganja usmjeravati u "nova energetska rješenja".

Promjena imena nije izazvala oduševljenje među ekološkim aktivistima koji su zabrinuti zbog globalnog zatopljenja i optužuju kompaniju za "zelenu kozmetiku" ekološki dvojbenog poslovanja.

>>>Cijene nafte nabujale do 77 dolara

- Promjena naziva Statoil kako bi se privukli mladi talenti neće biti dovoljna sve dok Equinor traži naftu na ranjivim područjima poput Arktika i Velikog australskog zaljeva, objavio je na Tweetu čelnik norveškog Greenpeacea Truls Gulowsen.