Aktualno
StoryEditor

Norveški stabilizacijski fond protiv 2.6 milijardi dolara nagrada za Muska

23. Ožujak 2018.

Norveški stabilizacijski fond objavio je u četvrtak da se usprotivio predloženom paketu nagrada za izvršnog direktora Tesle Elona Muska uvjetovanom povećanjem tržišne vrijednosti kompanije u idućih 10 godina.

Dioničari proizvođača električnih automobila odobrili su u srijedu paket nagrada za Teslina izvršnog direktora uvjetovan povećanjem tržišne vrijednosti te američke kompanije na oko 650 milijardi dolara u sljedećih 10 godina.

>>>Norveški stabilizacijski fond profitirao zbog Trumpa, lani zaradio 50 milijardi eura

Paket se proteže na razdoblje od 10 godina a predviđa isplatu nagrada u 12 tranši, pri čemu je isplata prve uvjetovana povećanjem tržišne vrijednosti Tesle na 100 milijardi dolara. Prema cijeni dionica na zatvaranju tržišta u srijedu, njegova tržišna kapitalizacija trenutno iznosi 53,47 milijardi dolara.

Predloženi paket nisu odobrili svi veliki ulagači a među protivnicima bio je i norveški stabilizacijski fond, vlasnik 0,48 posto udjela vrijednog oko 253 milijuna dolara prema cijeni dionica na početku godine.

>>>Norveški državni fond uvjetuje niže plaće i bonuse za top menadžment u svom portfelju

U fondu koji trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti veće od 1.000 milijardi dolara danas nisu željeli komentirati informaciju o glasanju protiv plana. Ranije su poručili da žele da kompanije u koje ulažu čelnicima nude jednostavnije pakete, bez dugoročnih poticaja.

>>>Musk: Prvi letovi međuplanetarnog broda za osvajanje Marsa u prvoj polovici iduće godine

Ako ostvari sve ciljeve zacrtane paketom, Musk bi u sljedećih 10 godina mogao povećati udio u kompaniji sa sadašnjih 20 na 25 posto, vrijednih oko 55,8 milijardi dolara, napominje Reuters.

Procjenjuje se da bi vrijednost Muskova paketa mogla iznositi oko 2,6 milijardi dolara, navodi agencija.

17. travanj 2024 01:49