Aktualno
StoryEditor

Nova aplikacija HAKOM-a o ‘pravu puta‘

01. Ožujak 2017.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), pustila je u rad novu aplikaciju e-pravo puta koja korisnicima, operatorima omogućava podnošenje zahtjeva elektroničkim putem za utvrđivanje infrastrukturnog operatora i visine naknade za pravo puta.

Ova aplikacija je dio HAKOM-ovog vlastitog programa razvoja elektroničkog poslovanja e-Agencija, što označava nastavak politike približavanja korisnicima i omogućavanja bržih i jeftinijih načina pribavljanja određenih dokumenata.

Aplikacija je dostupna  na internetskoj stranici HAKOM-a.

Iz HAKOM-a su napomenuli da je Pravilnikom o potvrdi i naknadi za pravo puta propisano kako se HAKOM-u dostavlja zahtjev za izdavanje potvrde o pravu puta, određene su i vrste nekretnina, kao i visina naknade za pravo puta s obzirom na vrstu nekretnine i površine, a koji se sada može podnijeti i putem nove aplikacije. Istaknuli su i da je aplikacija prilog agencije daljnjoj i kontinuiranoj informatizaciji hrvatskog društva.

- HAKOM kao pravno tijelo s javnim ovlastima u području elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, izdaje potvrdu o pravu puta temeljem Zakona o elektroničkim komunikacijama i Pravilnika o potvrdi i naknadi za pravo puta. Usluga ‘e-pravo puta‘ omogućuje HAKOM-ovim korisnicima elektroničko podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde o pravu puta i izračunu visine naknade za pravo puta, čime se korisnicima olakšava popunjavanje i podnošenje zahtjeva te znatno ubrzava sam postupak izdavanja potvrde, objasnili su iz HAKOM-a.

Visina naknade

Pravilnik o potvrdi i naknadi za pravo puta propisuje postupak izdavanja potvrde o pravu puta, izračun i visinu naknade, način njenog plaćanja te oblik i sadržaj obrasca potvrde o pravu puta za kabelsku kanalizaciju, elektroničke komunikacijske vodove koji se postavljaju izvan kabelske kanalizacije i stupove nadzemne komunikacijske mreže.

Visina naknade za pravo puta izračunava se prema površini zemljišta koja se koristi za pristup, postavljanje, korištenje, popravljanje i održavanje elektroničke komunikacijske infrastrukture, a godišnja naknada, s obzirom na vrstu nekretnine kreće se od 3 do 10 kuna po četvornom metru.

Potvrdu izdaje HAKOM nakon zaprimanja potpunog zahtjeva infrastrukturnog operatora, a naknada za korištenje općeg dobra i nekretnina u vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te nekretnina u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba plaća se godišnje, po četvornom metru zemljišta, jednoznačno na cijelom području RH za pojedine vrste nekretnina. To se odnosi na poljoprivredna i šumska zemljišta, vode, prirodno neplodno zemljište, te izgrađeno i zemljište pod zgradama, dvorišta, parkovi, igrališta, tržnice, groblja i drugo.

 

16. travanj 2024 09:32