Aktualno
StoryEditor

Nova e-usluga za geodete i one koji žele položiti državni stručni ispit

13. Veljača 2018.

Ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je u upotrebu pustio novu e-uslugu u sustavu e-Građani - Prijavu za polaganje stručnog ispita za obavljanje stručnih geodetskih poslova i izdavanje potvrde o položenom stručnom ispitu koju je razvila Državna geodetska uprava u suradnji s Ministarstvom uprave i Financijskom agencijom, te tom prilikom poručio kako Hrvatska ide snažno prema digitalizaciji društva, a naročito javne uprave.

- Sa zadovoljstvom proglašavam i ovu aplikaciju, i ovaj novi sustav otvorenim i nadam se, vjerujem, želim, da ćete imati što više prijava, da ćete imati što više ispita, što više geodeta da malo i sredimo i stanje na terenu, u katastru i gruntovnici, istaknuo je ministar Kuščević.

>>>Obuljen Koržinek: Novi Zakon o elektroničkim medijima u proceduru do kraja godine

- Znači, svi oni koji su geodeti po struci i koji žele položiti državni stručni ispit više ne moraju dolaziti u pojedini ured i pismenim putem podnositi nekakve zahtjeve. Mogu se spojiti na stranicama Državne geodetske uprave ili na stranice e-Građani, pristupiti aplikaciji i digitalnim putem u PDF formatu predati sve ostale potvrde koje su potrebne i zatražiti polaganje stručnog ispita. Kada polože taj stručni ispit digitalnim putem također dobiju potvrdu koja je potpisana digitalnim putem da je položen državni ispit, tako da nema više papira, izjavio je novinarima ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

Rekao je da je prije uvođenja te nove e-usluge bilo oko 20 papira u tom predmetu te oko mjesec dana "šetnje".

Istaknuo je da je to peta e-usluga Državne geodetske uprave koju su pustili u upotrebu u proteklih godinu dana. Šantek je podsjetio kako su dosad u upotrebu pustili e-uslugu kopije katastarskog plana, e-uslugu posjedovnog lista, e-uslugu izvatka iz baze zemljišnih podataka te e-Oglasnu ploču.

>>>e-poslovanje: Pripremite se – 2018. bit će godina početka potpune digitalizacije

Ministar Kuščević istaknuo je da danas sustav e-Građani koristi nešto više od 500 tisuća sugrađana. Rekao je da to nije dovoljno te da im je cilj u idućih 12 mjeseci doći na barem trostruko više, na milijun i pol korisnika.

- U sustavu e-Građani imamo preko 45 aplikacija i upravo danas što je Državna geodetska uprava napravila je još jedna aplikacija više. Dakle, Republika Hrvatska ide snažno u smjeru digitalizacije društva, a naročito u digitalizaciju javne uprave, istaknuo je Kuščević.

Projekt svih projekata

Najavio je uskoro projekte poput e-pečat, e-pristojba, te "kao projekt svih projekata" - Centar dijeljenih usluga.

- Centar dijeljenih usluga je projekt u okviru kojeg namjeravamo povezati sve informacije svih tijela državnih uprava kako bi onaj službenik koji riješava predmet mogao sam izvlačiti podatke, sam izvlačiti dokumente, a ne više nepotrebno slati naše sugrađane od šaltera do šaltera, objasnio je ministar Kuščević.

Najavio je da će Vlada RH i Ministarstvo uprave u idućih 30 do 60 dana potpisati ugovora u vrijednosti većoj od 500 milijuna kuna koji su usmjereni upravo na digitalizaciju, a 80 posto tih sredstava sufinancira se iz europskih fondova.

>>>Od 1. siječnja e-putovnica bez čekanja na šalteru

- Važno je napomenuti da sustav e-Građani koristi najsofisticiranije sigurnosne tehnike. Dakle, to je osigurano putem digitalne osobne iskaznice i poruka je našim sugrađanima da zaista ne moraju brinuti o sigurnosti svojih podataka. Ne samo da ne moraju brinuti o sigurnosti, već i poručujem našim sugrađanima da se aktivno uključe u sustav e-Građani, da koriste sve benefite koje taj sustav donosi, poručio je Kuščević.

Digitalni dan

Rekao je i da su sve digitalne usluge Državne geodetske uprave doprinijele ne smo bržoj, učinkovitoj i boljoj ekonomskoj klimi nego i sigurnosti i transparentnosti u cjelokupnom gospodarstvu i poslovanju unutar Hrvatske. Istaknuo je da se budući projekti koje će raditi tiču i adrese prebivališta, boravišta, što je, kako je rekao, vrlo važno vezano za popis birača, a na čemu usko surađuju.

- Ja bih kazao da je danas nekako ‘digitalni dan‘. Jutros je u Vladi bio sastanak koji je vodio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Bio je potpredsjednik Europske komisije (Andrus Ansip) koji je zadužen za digitalnu Europu, a nakon toga je u Westinu održana jedna dobra konferencija o digitalnom društvu, i evo danas puštamo još jednu digitalnu aplikaciju unutar sustava e-Građani u funkciju, istaknuo je.

>>>FOTO: Digitalna Hrvatska predstavila rezultate istraživanja o digitalnoj transformaciji i konkurentnosti

Kuščević je rekao kako su shvatili i temeljem svih strategija razvoja i svih radnih sastanaka koje imaju unutar Vlade RH, a naročito zbog činjenice da je Estonija predsjedala Europskom komisijom koja je "najdalje dogurala u digitalizaciji društva, a naročito digitalizaciji javne uprave", koliko digitalizacija znači za gospodarski razvoj jednog društva.  Dodao je kako su te brojke u tisućama milijardu eura, što više raste stupanj digitalizacije, koliko paralelno s time raste i gospodarstvo.

Digitalizacija donijela brojne uštede

Istaknuo je da je EU izračunala da bi se digitalizacijom i ponovnom uporabom podataka na razini Europe uštedjelo stotine milijuna sati u prometnim gužvama, stotine milijuna eura u taksama, pristojbama, taksijima, autobusnim i tramvajskim kartama i slično.

>>>Prvi korak ka ‘otvorenoj vlasti’: 13 milijuna kuna za digitalizaciju službenih dokumenata RH

- Dakle, Hrvatska se opredijelila, Hrvatska prati europsku praksu i cilj nam je digitalizacija javne uprave, digitalizacija gospodarstva, javnog sektora, obrazovanja, zdravstva i svega onoga čemu država može doprinijeti, poručio je ministar Kuščević.

19. travanj 2024 11:31