Aktualno
StoryEditor

Nova Energetika: Mijenja se energetski miks

08. Studeni 2018.

Utihnulo je u sektoru energetike jer se čeka nova Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske. Liderovo izdanje Energetika pokušava ipak zagrijati atmosferu pa piše o tome kako je i zašto potreban akcijski plan za razvoj niskougljičnog društva.

Nova Energetika donosi priče i o ulagačima koji čekaju proljeće i novi paket zakonskih akata. Proizlazi da investitore najviše zanima područje energije vjetra, kogeneracijskih postrojenja na biomasu i bioplin, sunčeve, te geotermalne energije. Male hidroelektrane, sudeći prema trenutačnim podacima, nisu im u fokusu.

>>> U novom broju Lidera: 100 menadžera s najviše direktorskih funkcija

Vruće zvuči priča kako je električna energija za poduzetništvo unazad dvije godine poskupjela čak 75 posto, a poduzetnici se nimalo ne vesele ni rastu cijena iduće godine. U priči o naftnoj transformaciji objašnjava se zašto se Europa okreće petrokemijskim proizvodima. Promjene su vjerojatne i u plinskom biznisu koji je zapeo na starim eksploatacijskim poljima.

Nova Energetika koja je na tržištu uz Lider od 9. studenoga (u digitalnom Liderovom izdanju već je dostupna) donosi i priče o čistoj energiji. Govori se o punionicama električnih automobila, a i o bioenergiji. Jeste li znali da 50 posto u potrošnji energije iz obnovljivih izvora trenutačno otpada na bioenergiju? Hidroenergija slijedi sa čak 31 posto, pa energija vjetra s devet posto, solarna energija s četiri posto, toplinska solarna energija s četiri posto te geotermalna energija s dva posto. No sastojci energetskog miksa iznova se miješaju svuda u svijetu.

21. travanj 2024 08:24