Aktualno
StoryEditor

Nova istraživanja: Seks ipak ne prodaje

27. Lipanj 2017.

Nova istraživanja pokazuju da seks čini reklame pamtljivijima, ali da osobe koje su ih vidjele na pamte ništa bolje brendove ili proizvode koji se tako oglašavaju od onih koji se reklamiraju preko običnih oglasa, prenosi Quartz.

Istraživači na Sveučilištu u Illinoisu, Ball Stateu i California-Davisu analizirali su 78 studija o reklamama iz perioda od 1969. do 2017. godine. Analiza je obuhvatila više od 17.000 potrošača, prvenstveno u SAD-u , ali i u Europi, Australiji i Aziji.

>>>Google ruši rang stranica koje koriste nametljive reklame na mobilnom webu

Istraživači su pogledali ranije eksperimente na kojima su sudionici izvijestili o sjećanju, stavovima i namjerama za kupnju proizvoda nakon što su vidjeli oglas u tisku, na plakatima, TV-u ili preko videa. Otkrili su da su sudionici imali veću sposobnost pamćenja oglasa koji su imali seksualni sadržaj, ali da su također imali negativniji stav prema markama koje su koristile seks u svojim oglasima od onih koje nisu.

Seksualizirani oglasi također nisu uspjeli potaknuli ljude da više kupuju, što je ključni cilj oglašavanja.

- Nismo pronašli doslovno nikakav učinak na sudionike da kupuju proizvode koji su u oglasima imali seksualni sadržaj, rekao je glavni autor izvješća sa Sveučilišta Illinois John Wirtz te nastavio: “Tako da pretpostavka da seks poboljšava prodaju nije točna prema našem istraživanju. Nema naznaka da postoji pozitivan učinak."

Ovo nije prva studija koja je došla do ovog zaključka. Istraživanje u 2015. godini, koju su proveli istraživači na državnom sveučilištu Ohio, otkrilo je da su robne marke koje koriste seks u svojim oglasima bile manje prihvatljivije od onih marki koje su imale neutralne oglase.

Istraživanje iz 2016. godine, koje je proučavalo reklame sa Super Bowla, tvrtke Ace Metrix - koja ocjenjuje reklame prema tome koliko su uvjerljive, simpatične, informativne, privlačne, jedinstvene i relevantne te koliko su sposobni navesti gledatelje da saznaju više o proizvodu ili da kupe isti proizvod - otkrili su da reklame sa seksualnim sadržajem na Super Bowlu postižu 9% niže ocijene od oglasa bez seksualnog sadržaja.

Oglasi su se ipak povezali s nekim sudionicima, kao na primjer muškarcima kojima su se u prosjeku više svidjeli oglasi sa seksualnim sadržajem, nego ženama.

Čini se da i marke vode računa o ovim rezultatima istraživanja. Hardee‘s i Carl‘s Jr., koji su u prošlosti emitirali seksi reklame s modelima, ranije ove godine maknuli su seks iz reklama hamburgera. Dok je provokativni GoDaddy, koji je poznat po svojim seksi Super Bowl spotovima, postupno počeo smanjivati seks marketing u 2012. godini. U 2015. godini zamijenio je žene sa psima u neemitiranoj reklami (koja nije bila emitirana zbog skroz drugih razloga).

Ali nisu svi razumjeli poruku. Kompanija za isporuku hrane Postmates, nedavno je pokrenula kampanju koja bi u najboljem slučaju bila opisana kao provokativna.

- Neobuzdane seksualne slike ljudi, uglavnom žena, zamrznute u orgazmičnom uzbuđenju nad onim dijelom hrane koji stavljaju u usta, kako je opisala Alison Griswold, novinarka Quartza.

20. travanj 2024 15:40