Aktualno
StoryEditor

Nova karlovačka presuda protiv zastare: I Zdravku Pašaliću tri godine zatvora

19. Lipanj 2019.

Baš kao i njegovi suoptuženici iz bivše Uprave Karlovačke banke, i Zdravko Pašalić u razdvojenom postupku danas je u odustnosti osuđen također na tri godine zatvora nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Karlovcu pod predsjedanjem sutkinje Elme Kaleb Mamić.

Pašalića, koji se prema izjavama njegovog sina i branitelja Marina Ivanovića, nalazi na medicinskoj rehabilitaciji u hotelu „Srbija“ u Banji Vrućici kod Teslića, tereti se da je potaknuo bivše članove Uprave Karlovačke banke predvođene u međuvremenu preminulim predsjednikom Uprave Vladimirom Tvrdinićem da otpišu preko 13,5 milijuna kreditnog duga njegovom poduzeću „Zagreb-drvo“, što su ovi i učinili konačnom odlukom donesenom na 166. sjednici Uprave održanoj 24. lipnja 1999. godine. Karlovačka banka plasirala je oko 26 milijuna kuna u „Zagreb drvo“ putem pet ugovora i kredita, kazao je županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić, a da prije otpisa 13,5 milijuna kredita nije posegnula za bilo kakvim instrumentima prisilne naplate toga duga.

Odbacujući terete iz optužnice protiv njegovo branjenika, odvjetnik Marin Ivanović kazao je da je Pašalić u roku od šest dana, želi li da mu se oprosti pola duga, morao Karlovačkoj banci platiti 13.436.203,84 kuna, te uz to vratiti i paket od 3.211 dionica Karlovačke banke. Osim što je i Ivanović tražio da se u obzir na uzimaju izjave svjedoka ispitanih tijekom istražnog postupka, kao i da se odbaci nalaz knjigovostveno-financijskog vještaka za kojeg tvrdi da nije imao sve relevantne dokumente pri sastavljanju nalaza, Ivanović je inzistirao na tome da ne postoje uvjeti za daljnje suđenje Zdravku Pašalić, tvrdeći da je već nastupila apsolutna zastara. Za razliku od stava suda i županijskog državnog odvjetnika, koji tvrde da zastara nastupa 24. lipnja, a jučerašnjom je nepravomoćnom presudom ona odgođena za dvije godine, Ivanović tvrdi da je zastara za Zdravka Pašalića nastupila 26. svibnja.

Tog je datuma 1999. godine, kaže Ivanović, održana 163 sjednica Uprave Karlovačke banke na kojoj je bila donesena odluka o otpisu pola kreditnog duga u sklopu reguliranja odnosa između Karlovačke banke i „Zagreb-drva“. Ako je i bilo poticanje od strane Pašalića prema članovima Uprave Karlovačke banke da mu otpišu pola duga, onda je ta odluka donesena 26. svibnja. Na 166. sjednici održanoj 24. lipnja 1999. godine, prema zapisnicima, kaže Ivanović, donesena je samo Odluka o izmjenama i dopunama one ranije odluke o oprostu duga. Jedini usmeni trag o eventualnim kontaktima Pašalića i Vladimira Tvrdinića, kaže Ivanović, jest izjava bivšeg člana Uprave Danka Seitera, koji je rekao da mu je Tvrdinić polovinom lipnja 1999. godine kazao da je bio u Zagrebu na sastanku s Pašalićem u vezi dugova „Zagreb-drva“.

Međutim, stav je županijskog suda da je važan datum počinjenja štete po Karlovačku banku, a to je po njegovom mišljenju bilo donošenjem odluke 24. lipnja, i to je ključan datum nastupa zastare, a do koje neće doći, jer je ovom današnjom nepravomoćnom odlukom zastara odgođena za dvije godine.

 

23. travanj 2024 20:03