Aktualno
StoryEditor

Nova ljevica ‘zahtjeva‘ strategiju za Inu temeljenu na očuvanja radnih mjesta

28. Prosinac 2016.

Stranka Nova ljevica u srijedu je u svom priopćenju navela da INA-u treba vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske, ali isključivo uz uvjet da Vlada detaljno razradi  plan što s njom učiniti u organizacijskom i strateškom smislu.

>>>Štern: Ako Ina stane na noge i donese profit, onda njen otkup nije bačen novac

- Nova ljevica smatra da je za situaciju u kojoj se našla INA u prvom redu odgovorna Vlada HDZ-a na čelu s Ivom Sanaderom, a potom i sljedeće vlade koje su nečinjenjem, a možda i potajnim činjenjem, prouzročile sadašnje nepovoljno stanje te nekad svjetske kompanije - stoji u priopćenju.

Također, od Vlade traže iscrpan i konkretan plan promjene organizacijske i rukovodne strukture u INA-i.

U priopćenju navode slijedeće:

"Nova ljevica zahtijeva da Vlada – uz pomoć domaćih i inozemnih ekonomskih, energetskih i pravnih eksperata – hitno osmisli plan i viziju rada i organizacije INA-e za predstojeće srednjoročno razdoblje te potom odmah započne pregovore s MOL-om.

Taj plan mora,u prvom redu, obuhvatiti:

• promjenu energetske paradigme INA-e i njezino pretvaranje iz naftne u cjelovitu energetsku kompaniju; • promjenu postojećih segmenata djelatnosti (organizacijskih vertikala) i uvođenje nove vertikale koja naglašava INA-u kao kompaniju koja sudjeluje u energetskoj tranziciji i promicanju obnovljivih izvora energije (posebice geotermalnih izvora i geotermalnih elektrana, kao i razvoj biogoriva); • modernizaciju rafinerija i uvođenje novih goriva kako se ne bi ponovio slučaj rafinerije u Bosanskom Brodu, koja negativno utječe na ekološki sustav rijeke Save, Slavonskoga Broda i okruženja, ugrožavajući zdravlje i život građana.

Nova ljevica zahtijeva da se razrada cjelokupnoga projekta temelji na načelu očuvanja radnih mjesta (s posebnim fokusom na Rafineriju Sisak) te načelu suradnje sa svim sindikatima u INA-i.

>>>Pametno: Povratak Ine u hrvatsko vlasništvo izuzetno je loša odluka jer se energetika mijenja iz temelja

Nova ljevica očekuje da se u tom planu posebno vodi računa o stvaranju uvjeta za povratak iskusnoga stručnoga kadra nekadašnje INA-e i Naftaplina, svih profila i zanimanja, koji je zbog politike Vlade prema INA-MOL-u bio prisiljen potražiti radna mjesta diljem svijeta.

>>>Udruga Franak: Novac za otkup Ine naplatite od banaka

Nova ljevica još jednom skreće pozornost na promašenost hrvatske politike prilikom privatizacije INA-e i nadziranja rada strateškoga partnera u posljednjih trinaest godina, za što posebnu odgovornost snose vlade na čelu s HDZ-om".

Također  u priopćenju koje potpisuje predsjednik Dragan Markovina ukazuju na potrebu  za otvaranjem novih radnih mjesta i zapošljavanjem novih kadrova koji dolaze s tehničkih, prirodoslovnih, društvenih i humanističkih fakulteta.

19. travanj 2024 18:48