Aktualno
StoryEditor

Nova MassSpec Pen sonda u 10 sekundi otkriva kancerogene stanice

07. Rujan 2017.

Znanstvenici su razvili malenu sondu veličine olovke koja je sposobna u deset sekundi otkriti kancerogene stanice u tkivu i tako omogućiti kirurzima da u realnom vremenu utvrde jesu li odstranili cijeli tumor.

Za sada je većini laboratorija potrebno nekoliko dana da utvrde ima li zaostalih kancerogenih stanica u uzorcima uzetim tijekom operacije, objašnjavaju znanstvenici koji su predstavili novu sondu i nazvali je "MasSpec Pen".

Ostaci kancerogenog tkiva koji zaostaju nakon kirurške intervencije nose opasnost od ponovnog izbijanja bolesti. 

Instrument opisan u američkom časopisu Science Translational Medicine omogućuje blago izvlačenje molekula vode iz tkiva tako što se ispumpa sićušna količina od 10 mikrolitra, što je petina jedne kapljice.

Te se molekule kroz mekanu cijev usmjeravaju prema spektrometru koji izračunava različite molekularne mase u uzorku te utvrđuje  prisutnost kancerogenih stanica, navode znanstvenici sa Sveučilišta Texas u Austinu.

>>>Revolucionarna nanotehnologija liječi rane i obnavlja organe

Nakon analize 253 uzoraka zdravih i kancerogenih ljudskih tkiva uzetih iz pluća, jajnika, štitnjače i dojke, znanstvenici su uspjeli utvrditi "molekularni profil" koji omogućuje identifikaciju prisustva raka s točnošću većom od 96 posto.

Testirana na živim miševima, sonda je uspjela bez greške otkriti prisutnost kancerogenih stanica, a da pritom nije oštećeno tkivo s kojeg je uzet uzorak, ističu izumitelji.

Navode da bi instrument mogao postati precizniji analizirajući veći broj uzoraka. To bi omogućilo da se koristi za dijagnosticiranje mnogo većeg broja tumora u različitim tipovima tkiva.

>>>EU protiv kroničnih upalnih bolesti – hrvatski znanstvenici dio prestižnog međunarodnog projekta ‘SYSCID’

Sadašnja tehnika analize kojom se utvrđuje je li neko tkivo zdravo ili kancerogeno spora je i ponekad netočna, ističu znanstvenici. Osim toga, za neke tipove raka, interpretacija uzoraka tkiva može biti otežana te stopa pogreške u rezultatima iznosi od 10 do 20 posto.

- Nova tehnologija nam omogućuje da budemo mnogo precizniji tako što znamo točno koje tkivo odstraniti i ostaviti, kaže dr. James Suliburk, voditelj odjela endokrine kirurgije na Medicinskom fakultetu Baylour u Medicinskom centru Houston u Teksasu.

>>>EBA: Specijalna bolnica Sv. Katarina među 10 najboljih europskih institucija

Iako je maksimalno odstranjenje malignog tumora bitno kako bi se povećali izgledi preživljavanja pacijenta, uklanjanje previše zdravog tkiva može imati zlokobne posljedice, kaže Suliburk.

Izumitelji se nadaju da će u 2018. testirati sondu tijekom operacija odstranjivanja tumora.

19. travanj 2024 14:59