Aktualno
StoryEditor

Nova mobilna aplikacija otoka Krka - biciklističke i planinarske staze

20. Kolovoz 2018.

Aplikacija KRKhike je nova mobilna aplikacija za Android i IOS operativne sustave, a omogućuje pretraživanje pješačkih, MTB, planinarskih staza, GPS navigaciju rutama te odabir šetnica prema vlastitim željama, težini i lokaciji.

Aplikacija se može preuzeti na web stranicama TZ otoka Krka www.Krk.hr, kao i na web stranicama turističkih zajednica otoka Krka s kojima je ova aplikacija i izrađena u zajedničkoj suradnji.

Digitalna karta obuhvaća 50-tak lokaliteta i izrađene su kataloške jedinice kulturne baštine koje su predstavljene na web stranici TZ otoka Krka na www.visitkrk.hr, a od sada ih se može preuzeti i mobitelom te obići rute prema vlastitoj želji. Moguće je  posebno pratiti crkve, mjesta, samostane, utvrde, uz vođeni i samostalni obilazak uz potvrdu lokacije.

>>>Krk u lipnju posjetilo manje turista nego lani

Osim razvoja outdoora, Turistička zajednica otoka Krka želi upoznati posjetitelje i s bogatom kulturno-povijesnom baštinom otoka Krka, vrijednim kulturnim sadržajima kojima obiluje pa je ranijih godina tiskala turističku kartu kulturnih znamenitosti, napravila je digitalnu kartu i njenu prezentaciju na interaktivan i multimedijalan način (www.visit.krk.hr), a ove godine  predstavlja i sadržaj digitalne karte prilagođen za mobilne telefone.

Povijesna baština otoka Krka ovim projektom obuhvaća razdoblje antike, povijesne gradove - kaštele, središta glagoljske baštine, otok Krk je kolijevka hrvatske pismenosti, sjedište knezova Frankopana.

Cijeli projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka je započeo 2016. godine, nastavljen je u 2017. godini od samog početka  u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu, Sveučilište u Rijeci. Projekt objedinjuje kulturno umjetničku baštinu otoka Krka i omogućuje njenu prezentaciju modernim tehnologijama – multimedijalno i interaktivno.

>>>Na Krku ‘niče’ 30 POS stanova, položen kamen temeljac

- Cilj nam  posebno u ovoj godini koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine da kulturne sadržaje približimo gostima i ljubiteljima povijesti, ali i da  jačamo i oplemenjujemo kulturni identitet otoka Krka, koristeći pri tom mogućnosti moderne tehnologije, ističu.

Na projektu su bili uključeni: Nositelj projekta: Centar za industrijsku baštinu – Sveučilište u Rijeci Urednice: Ivana Golob Mihić, Kristina Pandža Tekstovi: Ema i Matija Makarun Informatička podloga i dizajn: Ljiljana Brusić Fotografije: Ivica Brusić – Brujo Lektura: Gordana Ožbolt Prijevod: Jana Kegalj Razvoj mobilne aplikacije: Ivan Ćaleta-Car, Milan Trbojević, Ivan Zubak

Aplikaciju Kulturno nasljeđe otoka Krka se može skinuti na www.krk.hr.

>>>Foto: Hrvatska među sedam najsenzacionalnijih obala – CN Traveller

TZ otoka Krka pripremila je i virtualnu šetnju po otoku Krku u 360 stupnjeva kao jedan novi suvremeni, inovativni i interaktivni vizualni prikaz destinacija i okolica iz zraka koristeći najnovije web VR tehnologije.

- Želimo posjetiteljima ponuditi novo i drugačije iskustvo razgledavanja ponude otoka Krka te predstavljanje  atrakcija  uz mogućnost orijentiranja  kroz prirodne, povijesne, kulturne i gastronomske znamenitosti. Virtualnu šetnju moguće je koristiti na svim tipovima uređaja od PC-a pametnog telefona ili tableta uz dodatnu mogućnost pregleda preko VR naočala.

Virtualne šetnje možete pogledati na našem portalu www.krk.hr .

17. travanj 2024 01:03