Aktualno
StoryEditor

Nova Odiseja Iliada: Francuski telekom ‘damperi‘ najavili pohod na Italiju

05. Travanj 2017.

Francuska telekomunikacijska tvrtka Iliad nastoji preuzeti čak četvrtinu tržišta telekomunikacijskih usluga u Italiji nakon što je u svojoj zemlji, primjenjujući taktiku super-niskih cijena i direktnog ugovaranje s klijentima, osvojila vodeću poziciju na tržištu.

Nakon što im nije prošla ponuda od 15 milijardi dolara za T-Mobile US, Iliad se odlučio za ovaj prepad na talijanskom tržištu, na koje prema pisanju Reutersa izlazi krajem ove ili početkom iduće godine.

‘Uvjeren sam da će uspjeti. Oni odlično pronalaze praznine u tržištu. Lupat će po slabostima protivnika, koristeći frustracije korisnika i primjenjujući agresivne marketinške kampanje,‘ kaže za Reuters analitičar Nicolas Didio.

Pod vodstvom većinskom glavnika, multimilijardera Xaviera Niela, Iliad je osvojio korisnike sa svojim brendom zahvaljujući 50 do 80 posto nižim cijenama usluga u odnosu na konkurenciju.

Niel, koji je i javno prozvao konkurenciju da pljačka korisnike, uvjeren je kako će niske cijene imati identičan učinak i na talijanskom tržištu. Prema istraživanju tržišta, koje je provela tvrtka Exane BNP Paribas, upravo su talijanske telekomunikacijske kompanije najomraženije među korisnicima u Europi.

Istraživanje 5 najvećih tržišta u Europi, za tekuću godinu, pokazalo je kako su Talijani najmanje zadovoljni telekomunikacijskim uslugama. Šteta što isto nisu pitali i Hrvate.

Zahvaljujući tim pokazateljima, u Iliadu su uvjereni da mogu, u prve dvije godine ulaska na talijansko tržište pridobiti najmanje 10 posto, a dugoročno osvojiti 25 posto ukupnog tržišta telekomunikacija u jadranskom susjedstvu.

U Francuskoj, njihov brend  Free Mobile osvojio je 18 posto tržišta, što je oko  12.7 milijuna korisnika, u samo 4 godine.

"Veliki potres"

Konkurencija je također krenula u smanjenje cijena, što je u konačnici rezultiralo smanjenjem prosječnog prihoda po pojedinom korisniku za čak 41 posto, u razdoblju od 6 godina, u Francuskoj.

Talijane namjeravaju privući i ugovorima u kojima nema skrivenih troškova, poput onog da mjesečna pretplata traje 28, a ne 30 dana.

- Oni moraju napraviti veliki potres. Zašto ne ponude besplatne usluge na 6 mjeseci? - kaže predstavnica Exane BNP Paribasa,  Agathe Martin.

Neograničeni broj besplatnih SMS poruka i neograničen broj besplatnih minuta telefoniranja, to je ono što je Francuskoj donio Free Mobile.

U Francuskoj Free Mobile odsjekao je dotok novca polovici konkurenata, ali u odnosu na Italiju, u tom trenutku u Francuskoj su cijene telekomunikacijskih usluga bile dvostruko veće. Dakle, u Italiji će morati biti kreativan i početi iz početka.

- Uvjeren sam da će uspjeti. Oni odlično pronalaze praznine u tržištu. Lupat će po slabostima protivnika, koristeći frustracije korisnika i primjenjujući agresivne marketinške kampanje, kaže za Reuters analitičar Nicolas Didio.

Telecom Italia, Vodafone i Wind Tre, tvrtke koje dominiraju talijanskim tržištem telekomunikacija, pripremaju se za te udarce.

- Spremni smo za napad s novim brendovima koji imaju izražen segment smanjenja troška, kaže izvršni direktor Telecom Italije, Flavio Cattaneo.

- Talijansko tržište telekomunikacija je jedno od najkonkurentnijih na svijetu i već smo naviknuti na pritiske na cijene, dodaje direktor Wind Tre-a, Maximo Ibarra.

Izvršni direktor britanskog Vodafona, Vittorio Colao, nedavno je izjavio kako su oni ozbiljno shvatili i dobro se pripremili na izazov koji predstavlja Iliad, ali je tvrtka Reutersu odbila i službeno potvrditi takav stav.

Pustolovina za pustolovinom

Osim izlaska na talijansko tržište, većinski vlasnik Iliada investirao je u telekomunikacijske tvrtke nekoliko zemalja, u Izraelu, Švicarskoj i Monaku.

Golan Telecom uspješno je osvojio 10 posto izraelskog tržišta, ali regulatori nisu odobrili planove te tvrtke za količine podijeljenih podatkovnih količina, pa je Niel morao povući. Prodao je tu tvrtku.

Kupio je i tvrtku Orange Switzerland, nazvao ju Salt. Međutim, njegove ambicije da preuzme Swisscom nisu se ostvarile.

U Francuskoj Free Mobile odsjekao je dotok novca polovici konkurenata, ali u odnosu na Italiju, u tom trenutku u Francuskoj su cijene telekomunikacijskih usluga bile dvostruko veće. Dakle, u Italiji će morati biti kreativan i početi iz početka.

- Neupitno je kako će osvojiti značajan dio tržišta, ali je i dalje neizvjesno koliko će im vremena za to trebati i koliko će ih to ukupno koštati, kaže američki analitičar David Marcus.

Jedna od prepreka mogla bi biti i odredba anti-terorističkog zakona, koji kaže kako uz svaku izdanu sim karticu mora ići i odgovarajuća osobna iskaznica.

Ipak, Iliad doseže najveće razine prihoda od lansiranja Free Mobilea u Francuskoj, iako su investirali  čak 1,2 milijarde eura u širenje tvrtke.

Talijani imaju više od jedne sim kartice, a važno pitanje je i pokrivenost mreže. Međutim, svatko će razmotriti besplatne sms-ove i minute razgovora, pa čak i ako mreža ponekad "šteka".

24. travanj 2024 18:53