Aktualno
StoryEditor

Nova vrsta špijuna: Google Street View otkriva izborne preferencije građana

02. Siječanj 2018.

U nastojanju da dokažu kako će računala moći analizirati fotografije jednako jednostavno kao što analiziraju tekst, skupina istraživača sa Stanforda temeljem fotografija prikupljenih na Google Street View uspjeli su napraviti točna predviđanja o rezultatima glasovanja na određenom području, javlja Tech Crunch.

Iako postoji već nekoliko sličnih istraživanja o socioekonomskim pokazateljima u kojima je korištena umjetna inteligencija za analizu podataka s Google Street Viewa, ovaj projekt je značajan zbog ogromne količine fotografija koje je AI softver obradio.

Softver je analizirao 50 milijuna fotografija i podataka o lokaciji, a cilj istraživanja bio je otkriti podatke koji se mogu koristiti za predviđanje demografske statistike temeljem poštanskog broja i izbornog okruga.

>>>Sonja Popović: Ne, roboti nam neće oduzeti posao, ali sigurno će nam promijeniti život

Iz tih fotografija znanstvenici su prikupili informacije koje uključuju i modele 22 milijuna automobila, što čini 8 posto ukupnog broja automobila u zemlji, tri tisuće poštanskih brojeva i 39 tisuća glasačkih okruga. Nakon što su tome pridodali sekundarne podatke nastale popisom stanovništva i broju glasova na predsjedničkim izborima uspjeli su stvoriti točna predviđanja o prihodima, rasi, stupnju obrazovanja i političkim preferencijama stanovnika tog susjedstva.

Kako bi programirali AI algoritme za točnu klasifikaciju vozila istraživači su angažirali stotine ljudi kao što su stručnjaci za vozila, a kao rezultat toga softver je uspio klasificirati automobile na 50 milijuna fotografija. Usporedbe radi, za obavljanje takvog zadatka ljudima bi trebalo 15 godina.

Znanstvenici ističu da takva tehnologija može poslužiti kao dopuna istraživanjima o sociodemografskim kretanjima koja na godišnjoj razini koštaju više od 250 milijuna dolara. S obzirom na to da su takva istraživanja intenzivna jer ispitivači idu od vrata do vrata, u područjima s populacijom manjom od 65 tisuća stanovnika prikupljeni podaci često su nepotpuni.

>>>Novi Google maps upozorit će vas kada trebate izaći iz autobusa

Dok će se tehnologija poboljšavati demografske statistike na koncu će biti ažurirane u stvarnom vremeni, međutim istraživači napominju da će političari morati biti na oprezu jer podaci koji se prikupljaju moraju biti u skladu sa zaštitom privatnosti pojedinca.

25. travanj 2024 07:52