Aktualno
StoryEditor

Novartis najavio akviziciju AveXisa

09. Travanj 2018.

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis izvjestila je da će kupiti američkog proizvođača lijekova, koji provodi klinička istraživanja za liječenje spinalne mišićne atrofije, AveXis za 8,7 milijardi dolara, javlja Reuters.

CEO Novartisa Vas Narasimhan istaknuo je da će akvizicija promijeniti način liječenja te bolesti i ubrzati strategiju kompanije koja je fokusirana na visoko efikasne lijekove te ojačati lidersku poziciju u neuroznanosti.

>>>Nova pravila donose brže odobravanje kliničkih ispitivanja, veću dostupnost inovativnih terapija u RH

Nedavno su iz Novartisa objavili da će prodati udio u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku njegu partneru GlaxoSmithKlineu za 13 milijardi dolara što će im omogućiti pojačan fokus za razvoj temeljnog poslovanja.

Iako će akvizicija zbog troškova za istraživanje i razvoj oslabiti operativni prihod u 2018. i 2019. godini, već 2020. godine Narasimhan očekuje snažan profit i dobit, kao i ubrzanje prodaje.

>>>Ministarstvo zdravstva: Otvoren račun za donacije za skupe lijekove

Vjeruje da lijek za spinalnu mišićnu atrofiju ima prodajni potencijal vrijedan nekoliko milijardi dolara, kao i da su prije donošenja odluke o akviziciji proveli dubinsko snimanje kandidata.

Transakcija bi se trebala zaključiti sredinom godine. Novartis je prošle godine zahvaljujući dobroj prodaji dva ključna lijeka ostvario neto dobit 7.7 milijardi, dok su prihodi iznosili 49.1 milijardu dolara.

16. travanj 2024 23:54