Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Agrokorovi menadžeri po akcijskim cijenama

24. Kolovoz 2017.

Odljev kadrova iz Agrokora započeo je i prije početka ove godine, kada su u javnost procurile informacije o dramatičnoj poslovnoj situaciji u Koncernu. Iz Agrokorova ‘tornja‘ otišlo je 70-ak od 200-tinjak ljudi. Među njima je i 20 top-menadžera. Headhunteri već imaju stotinjak CV-ova agrokorovaca, a i mnogi drugi već pišu svoje biografije. No neće svi brzo naći posao, a pogotovo neće izboriti sadašnja primanja, piše Željka Laslavić.

HŽ Cargo: Teretni vlakovi stoje jer nema dovoljno ispravnih lokomotiva

Stare lokomotive kvare se i nisu sigurne, zato teretni vlakovi sve češće i sve dulje stoje po kolodvorima, razočarani klijenti bježe konkurenciji ili traže rute preko drugih država. HŽ Cargo pokušava premostiti problem unajmljivanjem lokomotiva i ugovara popravak muzejskih primjeraka. Detaljnije pročitajte u priči koju donosi Ksenija Puškarić.

>>> U novom broju Lidera: HŽ Cargo – Teretni vlakovi stoje jer nema dovoljno ispravnih lokomotiva

Velimir Šonje: Turizam će u prvoj sljedećoj krizi postati najjači lobist za deprecijaciju kune

Analitičar, konzultant i poduzetnik Velimir Šonje u intervjuu s Liderovim novinarom Tinom Bašićem istaknuo je kako Hrvatska isključivo na osnovi turizma nikada neće postati visokorazvijeno društvo te da su nužne dobre politike koje će poticati razvoj djelatnosti u kojima ‘nemamo tako izrazite komparativne prednosti‘. U intervjuu pročitajte i Šonjin odgovor na ‘trash‘ pitanje što bi napravio da je na vlasti, kao i njegova stajališta o internoj devalvaciji, tečajnoj politici i državnoj potrošnji.

Izlazak iz biznisa: Ako ste ikad razmišljali o prodaji tvrtke, sad je pravo vrijeme za to

Dok automobil radi pouzdano, mnogima ne padne na pamet da bi ga možda trebalo prodati dok još drži cijenu. A kad se počne kvariti, svakome je jasno da je krajnje vrijeme da ga se riješi. Slična je stvar i s tvrtkama. O tome kada je idealan trenutak za prodaju tvrtke pisao je Sergej Abramov.

Vladimir Đuro Degan: Nad koncesijama ne bi trebalo postojati založno pravo

Hrvatski sustav koncesija na općem dobru koncepcijski se jako približava pravu vlasništva i pravu na otuđenje, što može izazvati teške zloupotrebe, procijenio je Vladimir Đuro Degan, stručnjak za međunarodno pravo, u razgovoru sa Sanjom Mikolčević Petrušić o novom Zakonu o koncesijama koji je digao na noge svekoliku hrvatsku javnost.

Porezne olakšice i poticaji: U deset godina poduzetnik može uštedjeti 3,6 milijuna kuna

Iako je interes za sredstva iz fondova EU sve veći, hrvatske tvrtke nisu dovoljno upoznate s potporama koje omogućava Zakon o poticanju ulaganja i malo ih upotrebljavaju. Do poticaja na temelju tog zakona dolazi se jednostavnije i korist od njih gotovo je jednaka onoj koja se ostvaruje sufinanciranjem iz Unijinih fondova, pišu direktorica u Deloitteovu Odjelu poreznog savjetovanja Sonja Ifković i viši savjetnik u Deloitteovu Odjelu poreznog savjetovanja Ivor Bokun.

U posebnom prilogu bavimo se Teambuildingom u sklopu kojeg možete pročitati i avanturističke doživljaje našeg novinara Aleksandra Tešića u prvom šumskom adrenalinskom parku u Hrvatskoj.

Sjeverna Irska i Brexit: Upitan četvrti krug financiranja Unijina programa ‘Peace‘

Sjeverna Irska, jedna od najvećih primateljica fondova EU, trebala je od 2014. do 2020. dobiti 3,5 milijardi eura. No 2019. Ujedinjeno Kraljevstvo izići će iz EU, pa ono na što se računalo u Sjevernoj Irskoj i pograničnim irskim županijama više nije sigurno, analizira Valentina Starčević.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 20:13