Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Boom potrošnje - U godinu i pol banke ostale bez 35 milijarde oročenih kuna

10. Kolovoz 2017.

Većinski vlasnici hrvatskih tvrtki na udaru su aktivnih malih dioničara, piše Matilda Bačelić. Nenavikli na aktivizam manjinskih dioničara, većinski vlasnici kompanija još ih doživljavaju kao smetala, a ne kao partnere koji imaju isti cilj. Glavna egida aktivnosti malih dioničara u svim kompanijama u kojima djeluju jest transparentnije poslovanje. Zahtjev za raspodjelu dividende podrazumijeva se, stoji u tekstu. Utjecaj malih dioničara jači je kada se formira udruga koja ih okuplja i zastupa, i najčešće se jedino tako mogu izboriti za svoje interese. Udruga se osniva kao pravna osoba i kao takvu respektira je svaki većinski dioničar, pogotovo ako članovi udruge imaju više od pet posto dionica, napominje Bačelić.

>>>Miodrag Šajatović: Mantra (i kolumna) o državnim investicijama preživjela 35 godina

Tin Bašić piše o rastu potrošnje. Tako Bašić otkriva kako je u prvom polugodištu ove godine stanovništvo  potrošilo 3,6 milijardi kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Osim rasta ekonomije, tome su najviše pridonijele banke, koje niskim kamatama destimuliraju oročenu štednju. Građani razvrgavaju oročenu štednju, prebacuju novac na tekuće račune i – troše. Tako su u godinu i pol banke ostale bez 35 milijuna oročenih kuna.

Ksenija Puškarić porazgovarala je s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU. -Neprihvatljivo je da su Zagreb i Vinkovci u istom položaju zbog podjele na dvije statističke regije. To nikako ne pridonosi jednom od osnovnih ciljeva kohezijske politike Europske unije, koji u prvi plan stavlja ravnomjeran razvoj. To je nepravedno prema slabije razvijenim područjima i to moramo čim prije promijeniti - kazala je Žalac Liderovoj novinarki, te najavila kako će Vlada u rujnu dodatno pojednostaviti procedure iskorištavanja fondova EU.

Edis Felić, pak, piše o tome kako je tržište gladno novih stanova. Barem je tako u glavnom gradu Hrvatske. Naime, u Zagrebu, gotovo u pravilu, investitori rasprodaju cijelu zgradu i prije nego počne njezina gradnja. Cijena novih stanova na top-lokacijama došla je do tri tisuće eura po ‘kvadratu‘. Građevinari vjeruju da će cijene još rasti.

>>>U novom broju Lidera: Tržište gladno novih stanova, u Zagrebu sve rasprodano i prije početka gradnje

Ako još nemate vlastiti internetski dućan, to više ni sa čim ne možete opravdati. Pokretanje vlastitog web-shopa postalo je i tehnički jednostavno i vrlo jeftino. Može ga se otvoriti već za pet tisuća kuna, a ako vam je i to previše, nađite si dobavljača iz Kine koji će besplatno distribuirati vašu robu po cijelom svijetu za 29 dolara na mjesec. Ako pak ni s tim ne želite riskirati, krenite u prodaju preko društvenih mreža. Prije godinu dana C2C poslovanje na Facebooku gotovo da i nije postojalo, a danas vrtoglavo raste , piše Željka Laslavić u temi tjedna 619.broja Lidera.

Sanja Mikolčević-Petrušić razgovarala je s Franjom Koletićem, vlasnikom najvećeg zabavnog parka u Hrvatskoj (Fun-park Mirnovec u Biogradu), te direktorom istog Borisom Kovačekom, a Sandra Babić pozabavila se trendovskom kampanjom televizijske serije Igra prijestolja.

Valentina Starčević čitatelje je u ovom broju upoznala s likom i dijelom najbogatijeg Mađara, Sándora Csányija predsjednika Uprave i glavnim direktorom mađarske banke OTP te potpredsjednikom Mola, dok je Vanja Figenwald analizirao što se krije iza korupcijskog skandala u Samsungu.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

20. travanj 2024 07:36