Korona i biznis
17. kolovoz 2017.

Novi broj Lidera: Digitalno poslovanje - 100 najvažnijih pojmova kojima morate znati baratati

Sveobuhvatna digitalna transformacija poslovanja udomaćila je tuđice i strane pokrate i na područjima koja nisu isključivo ICT. Da bismo vam pomogli naučiti digitalni jezik, donosimo objašnjenje stotinu najvažnijih pojmova digitalnog doba. Tako su Matilda Bačelić i Sergej Abramov izdvojili 100 najvažnijih pojmova kojima morate znati baratati ukoliko želite opstati u današnjem poslovnom svijetu.

Otkako Velpro više ne diktira njihove usluge poslovanja mali trgovci su konačno počeli disati, otkrivaju Željka Laslavić i Aleksandar Tešić. Kriza u Agrokoru malim je trgovcima otvorila izravan put do dobavljača, pa tako i konkurentnijim ulaznim cijenama. Promet u malim trgovinama, osobito onima u blizini Konzuma, posljednjih je mjeseci skočio i do 20 posto, elaboriraju autori.

>>>Miodrag Šajatović: Sjaj i bijeda Vladina programa reformi na 127 stranica

Manjak izdanja korporativnih obveznica signalizira da neće biti velikih investicija, piše Tin Bašić. Naime, sve dok na tržištu kapitala ne budemo imali priliku vidjeti velika izdanja korporativnih obveznica, nećemo vidjeti ni velike poslovne pothvate ni velike projekte privatnog sektora. Hrvatske kompanije ostaju u sferi ‘retro poslovanja’.

Bašić je pisao i o činjenici da privatni smještaj u Zagrebu ubire 140 milijuna kuna godišnje. U posljednje dvije godine u Zagrebu je udeseterostručen broj raspoloživih stanova za dnevni najam. Rastkonkurencije spustio je cijene, no jednodnevni najam i dalje je 50-ak eura, otkriva Liderov novinar.

Željka Laslavić porazgovarala je s Petrom Ćorlukom, vlasnikom grupacije Violete. –Dokazali smo da se svojim brendom možemo nositi s svjetskim gigantima – kazao je u velikom intervjuu Ćorluka.

>>>U novom broju Lidera: Manjak izdanja korporativnih obveznica signalizira izostanak velikih investicija

-Ako znamo da je Konzum najveći kupac u zemlji, ali i široj regiji, realnoje pretpostaviti da dijelom utječe na naše poslovanje. Međutim, mi smo neovisna i stabilna tvrtka, pa cijela ova situacija nije ostavila teže posljedice na naše poslovanje. Držimo je pod kontrolom i nastavljamo raditi kao dosad- izjavio je, između ostaloga, poduzetnik čija se imovina procjenjuje se na više od 150 milijuna eura.

Čovjek koji se sve dublje uvlači pod kožu svjetske ekonomije s osobnim bogatstvom od oko 92 milijarde dolara nakratko je s vrha top-liste multimilijardera svrgnuo Billa Gatesa. Slavlje je kratko trajalo jer su Amazonovi rezultati za drugi kvartal podbacili i najniža očekivanja analitičara. Unatoč tome internetska svaštara prede: vrijednost Amazonove dionice skočila je za 40-ak posto od početka godine do kraja srpnja, piše Vanja Figenwald u ovotjednom feljtonu gdje se pozabavio Jeffom Bezosom, jednim od najbogatijih i najmoćnijih ljudi svijeta.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.