Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Energetika - Kućanstvima i obrtima lakša proizvodnja struje

04. Travanj 2018.

Procedura dobivanja energetske suglasnosti dosad je predstavljala prepreku za manje potencijalne proizvođače električne energije, dakle za one na razini obrta, turističkih usluga ili kućanstava. No od ovog tjedna ta procedura umnogome je pojednostavnjena te je i jeftinija za korisnike. Uredbom o izdavanju energetskih suglasnosti i utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu, koja je stupila na snagu 1. travnja, Vlada je pojednostavnila proceduru izdavanja energetske suglasnosti i za manje potencijalne proizvođače uklonila obvezu izrade idejnog projekta, koji je mogao stajati i više od deset tisuća kuna, a nije bilo garancije da će suglasnost biti izdana te da će se sredstva moći vratiti.

>>>U fokusu ulagača u javnom sektoru nekretnine i obnovljivi izvori energije

Kako procjenjuju konzultanti za obnovljive izvore energije, te bi promjene trebale donijeti veći interes za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe, posebno među manjim proizvođačima poput pružatelja turističkih usluga ili obrtnika koji proizvedenu energiju mogu utrošiti za poslovne i osobne namjene.

Od 1. travnja na snazi je Vladina Uredba koja je pojednostavnila proceduru izdavanja energetske suglasnosti i uklonila obvezu izrade skupog idejnog projekta za manje potencijalne proizvođače – kućanstva, iznajmljivače, ugostitelje, obrtnike i OPG-ove.

Dosadašnja procedura uključivala je obveznu izradu tzv. elaborata o optimalnom tehničkom rješenju priključenja, za koji je temelj bio inženjerski idejni projekt. Ti su se dokumenti tražili bez obzira o kakvom je proizvođaču, tj. potrošaču riječ, a i bez obzira je li riječ o povećanoj ugovorenoj snazi ili o jednakoj snazi.

Od 1. travnja, za one potrošače koji žele proizvoditi energiju i za to ne trebaju građevinsku dozvolu, zahtjev za izdavanje energetske suglasnosti morat će uključivati samo podatke o investitoru, odnosno vlasniku građevine, osnovne podatke o građevini, priključnu snagu, planirani termin priključenja te dokaz o uporabljivosti postrojenja i instalacija.

Svi detalji o ovoj temi kao i brojne druge zanimljivosti čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera. Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

19. travanj 2024 07:26