Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Kupuju hrvatsko: Za 10 godina pola Hrvatske u stranom vlasništvu

29. Studeni 2017.

Ovogodišnja ‘Bijela knjiga‘ otkrila je možda nešto sivlje, prema nekima i crnje, trendove u hrvatskom gospodarstvu. Udruženje stranih ulagača u svojoj godišnjoj publikaciji pohvalilo se da nefinancijska poduzeća u većinskom stranom vlasništvu bilježe brži rast prihoda, posebno u izvozu, te investicija nego domaće tvrtke.

Mišljenja o porastu udjela stranih kompanija podijeljena su: jedni misle da stranci donose efikasnije poslovanje, a drugi se boje neokolonijalističkog sindroma i gubitka suverenosti. No, nažalost, čini se da je alternativa nerazvijenoj zemlji s uspješnim kompanijama, jedino nerazvijena zemlja s neuspješnim kompanijama.

Pozitivni su trendovi da raste broj zaposlenih u FDI (foreign direct investment) poduzećima, da brže raste produktivnost u takvim tvrtkama, čak i novoosnovanim, prihodi, a pogotovo investicije i izvoz. Prema podacima za 2016. nefinancijska poduzeća u stranom vlasništvu tako su imala udio od 15,2 posto u ukupnom broju zaposlenih, 27,6 posto u ukupnim prihodima, 31 posto u investicijama i čak 37,8 posto u izvozu takvih poduzeća.

No, ako se podaci okrenu, to znači da se smanjuje udio tvrtki u domaćem vlasništvu i da se općenito smanjuje važnost domaćih poduzetnika. Ako pretpostavimo da će se trend nastaviti i poigramo se brojkama, dolazimo do toga da bi tvrtke u stranom vlasništvu mogle doseći 50 posto ostvarenog prihoda u Hrvatskoj do 2052., ako gledamo samo realni sektor, do 2044. ako u priču uključimo i banke (mahom u stranom vlasništvu), a do 2028. ako Agrokor i HEP završe u rukama stranaca.

Detaljnije pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

17. travanj 2024 05:51