Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Multinacionalke osvajaju Hrvatsku sektor po sektor

21. Prosinac 2017.

Domaće tvrtke, makar imaju dobar proizvod, dobar menadžment i kupce, često nemaju financijske snage za borbu sa stranim kapitalom. Sektorska konsolidacija u praksi znači osvajanje i učvršćivanje vodećih pozicija multinacionalnih kompanija, piše Željka Laslavić.

Neočekivana računica: Udjel sive ekonomije manji je od 8% BDP-a

Siva ekonomija u Hrvatskoj ‘teška‘ je oko 26 milijardi kuna. Ta procjena Državnog zavoda za statistiku čak je četiri puta manja od dosadašnjih. No, dosad se procjenjivalo prema metodologiji primjenjivanoj za nerazvijene afričke države, otkriva Tin Bašić.

Ivan Vilibor Sinčić: Biznisu treba pomoći, ali ne na način Vrdoljakova klijentelizma

Kako vidi razvoj događaja u Hrvatskoj i njezinu budućnost samo je jedna od tema o kojima su s predsjednikom Živog Zida razgovarali Edis Felić i Miodrag Šajatović.

>>>Miodrag Šajatović: Prijedlog strategije: Hrvatska 2030. – zemlja sretnih rentijera

Samozapošljavanje: Država potiče pokretanje posla, ali ne kažnjava zloupotrebe

I samozapošljavanje ima rupu u zakonu. Pod krinkom odnosa naručitelj – ponuđač usluga, zapravo se skriva tipičan angažman poslodavac – zaposlenik. Međutim, bez prava koja bi zaposlenik inače ostvarivao i s manje izdvajanja u proračun, ali i s državnim poticajima koji dogodine rastu s 45.000 na 55.000 kuna, pišu Ana Gavranić i Nikolina Oršulić.

Ekonomija moderna: Udruga koja je iznjedrila vladajuće ekonomiste M. Dalić, B. Vujčića i ekipu

Individualizam, ali na tržišnim principima zagovarali su članovi udruge osnovane prije 15 godina kao odgovor mlađe generacije starijim ekonomistima, okupljenima u Hrvatskom društvu ekonomista. Njih su percipirali kao sklone promišljanju ekonomije s ideoloških pozicija. Ekonomije moderne više nema, ali generacijske i programske razlike su ostale, otkriva Vanja Figenwald.

>>>U novom broju Lidera – Neočekivana računica: Udjel sive ekonomije manji je od 8% BDP-a

Samozatajne tvrtke (10): Enikon Aerospace globalni lider za unutrašnjost aviona

Tvrtka sa sjedištem na zagrebačkom Jankomiru jedini je uspješni epilog inače loše privatizacijske priče o Enikonu d.d.. Vlasnici, obitelj Andrijanić, svakako su šampioni u skrivanju od medija. S njima Matilda Bačelić zatvara serijal o samozatajnim uspješnim tvrtkama.

Kako je bilo na Liderovoj konferenciji Generation Management uz pregled svih Liderovih konferencija ove godine kao i brojne druge zanimljive teme možete pročitati u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 18:34