Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Nagrade konzultantima: AlixPartners u četiri mjeseca pobrao 95 milijuna kuna

23. Svibanj 2018.

Kad se često barata golemim brojkama, lako se izgubi iz vida kolika se vrijednost krije iza njih. Bivši izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak svojedobno je objasnio da će procijenjena ukupna naknada profesionalnim savjetnicima u postupku izvanredne uprave iznositi od 58 do 69 milijuna eura. Dakle, od 430 milijuna kuna do gotovo 520 milijuna. Tu visoku nagradu obrazložio je time da je u odnosu na tvrtkin ukupni dug niža od jedan posto.

Međutim, kolika je realna vrijednost naknada, dobro se pokazalo kad su objavljeni podaci o prošlogodišnjem poslovanju domaćih financijskih konzultanata angažiranih u Agrokoru kojima su prihodi, brojeni u milijunima kuna, skakali za šest do više od deset puta. Koliko zarađuju njihovi poslodavci, glavni strani savjetnici za restrukturiranje AlixPartners?

Glavni strani savjetnici za Agrokorovo restrukturiranje na kraju 2017. ostvarili su 45 milijuna kuna dobiti, što i nije loše za tvrtku bez zaposlenih.

Prema podacima do kojih je došao poslovni tjednik Lider, zagrebačka podružnica AlixPartners SV Ukraine Limited osnovana je početkom lanjskog rujna i za nepuna četiri mjeseca 2017. prijavila je gotovo 95 milijuna kuna prihoda. Podaci govore da je od toga AlixPartners ostvario 45 milijuna kuna dobiti, što uopće nije loše za tvrtku bez zaposlenih. Razlika od 50 milijuna kuna rashoda odnosi se na isplate domaćim konzultantima, a možda i na isplate vanjskim zaposlenicima AlixPartnersa.

Detaljnije pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

19. travanj 2024 18:27