Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Nemojte to ponoviti - deset najčešćih uzroka propasti biznisa

16. Veljača 2017.

Priče o uspjehu svima su poznate za razliku od onih o neuspjehu. Do sada. Druženja nazvana ‘Fuckup Nights‘ proširila su se iz Meksika u 58 država. Na njima poduzetnici koji nisu uspjeli u svojim pothvatima upozoravaju kolege na pogreške koje ne smiju napraviti. U novom broju Lidera istražili smo što savjetuju poduzetnici s iskustvom propalog biznisa u Hrvatskoj.

Agrokor: novi dogovor Todorića s investitorima treba očekivati za nekoliko mjeseci

Nervoza koja se u posljednje vrijeme stvara u vezi s Agrokorom tolika je da se već može nožem rezati. U ovom trenutku ipak se čini da će majstor za reprogramiranje dugova još jednom, ‘u produžetku utakmice‘, restrukturirati i konsolidirati Agrokorovu financijsku stranu. Pitanje je ipak hoće li se financijska konstrukcija zatvoriti tako da će biti potrebno dezinvestiranje ili će se to moći i bez njega, piše Manuela Tašler.

Dvije brzine: bogata Unija može izbaciti siromašne države, ali Hrvatska se ne smije odreći nerazvijenih krajeva

Europa u dvije brzine, aktualizirani je koncept za koji se zalaže njemačka kancelarka Angela Merkel. Kod nas samo Zagreb te Istra i Primorje odskaču od prosjeka BDP-a po stanovniku. Dubrovnik je u prosjeku, a sve ostale županije ostvaruju znatno niži BDP. Vlada će mijenjati statistička područja, Zakon o regionalnom razvoju, definiciju i potpore za potpomognuta područja, kao i Zakon o otocima, ali teško da može zaustaviti raslojavanje. Što donosi ukidanje jadranske i kontinentalne Hrvatske i što sve priprema Vlada, pročitajte u članku Ksenije Puškarić.

Čokolino, riba,  juhe, kreditne kartice i vezovi za jahte nisu strateški proizvod

‘Kompanije koje proizvode robu koja se prodaje u trgovinama i koja ima konkurenciju nisu strateške. Možemo raspravljati o sustavu prijenosa energije, ali Čokolino nije strateški proizvod,‘ rekao je u liderovom intervjuu tjedna Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ obveznoga mirovinskog fonda.

Poslovna scena Zadarske županije: ‘Centar Jadrana‘ ujedinio brodare, ribare i hotelijere

Većina uspješnog biznisa sjeverne Dalmacije suvremena je inačica tradicije vezane uz more i plodno zaleđe, a odličan položaj ‘centra Jadrana‘ i prometna povezanost ‘Kalmetinom‘ dodatni su mamac za turizam, prerađivačku i metalsku industriju. Kakva je poslovna scena zadarske županije pročitajte u reportaži Kate Pranić i Sanje Mikolčević Petrušić.

Porez na robote: Hrvatska će malo zarađivati od robotskih poreznih obveznik

Europski prijedlog zakona predviđa da se porez na robote koji zauzimaju ljudska radna mjesta određuje prema tome koliko će tvrtka uštedjeti. Dok poreznici čekaju naputke iz EU, sindikati su za, a poduzetnici i znanstvenici protiv. Odgovore stručnjaka na pitanja što nas očekuje u skoroj budućnosti i je li strah od robota realan potražite u novom broju Lidera.

Sizifovsko kresanje administracije: Svi za reformu poslovne klime, ali ne  u svojem dvorištu

Tin Bašić piše u reformsko-poslovnoj klimi u Hrvatskoj u kojoj se dobar materijal Akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva treba pretočiti u zakone i pravilnike. Očekuje se da će taj postupak trajati više od godine dana. Neke interesne skupine već su najavile da će rušiti svaki zakon ili pravilnik sa svojega područja…

Global 500: Apple skinut s trona najvrjednijih brendova

Apple nije samo zamijenio mjesto s tehnološkim gigantom Googleom, i vrijednost mu je prilično pala, oko 27 posto. I dok u njemu smišljaju kako vratiti stari sjaj, u Googleovoj središnjici otvaraju šampanjac. On je, naime, u protekloj godini uspio povećati vrijednost brenda na 109 milijardi dolara, što je rast od 24 posto.

Novi broj Lidera potražite u digitalnom izdanju ili na najbližem prodajnom mjestu.

25. travanj 2024 14:46