Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Nova menadžerska ovisnost - tako mi coach pomogao!

02. Studeni 2017.

Vlada trend nove menadžerske ovisnosti, onoj o coachevima. Mnogi coachevi se obraćaju poslovnoj zajednici, stoga se postavlja pitanje kako se snaći u toj sitaciji? Tko su pravi coachevi, a tko prodaje maglu, saznajte u tekstu Aleksandra Tešića.

Građevinari – Zbog manjka operative do ljeta neće biti sagrađen svaki treći hotel

Zbog rješavanja problema građevinarstva ‘u hodu‘, hoteli su otvarani i nedovršeni, a propusti su se uklanjali naknadno. Zbog manjka operative do ljeta neće biti sagrađen svaki treći hotel, dok bi se problem mogao riješiti uvozom stranih radnika i angažmanom stranih tvrtki, a već se govori i o mogućnosti udvostručenja građevinske satnice, pišu Željka Laslavić i Edis Felić.

>>>U novom broju Lidera: Građevinari – Zbog manjka operative do ljeta neće biti sagrađen svaki treći hotel

Agrokor: Konzum pred rizičnim zaokretom

Manuela Tašler otkriva da u novoj eri Konzuma nikome neće biti lako, jer koliko god je velik rizik da će Konzum mnogo brže padati nego što su to konzultanti projicirali, još je veći rizik da će skupa s njim padati i njegovi domaći dobavljači. Dobavljačima bi bilo mudro da naprave svojevrsni ‘higijenski pregled‘ asortimana i da ne čekaju poziv iz Konzuma s informacijom koje artikle više od njih neće kupovati jer nemaju obrtaj unutar 60 dana.

>>>Miodrag Šajatović: I u eurozoni ću se zauzimati za jačanje izvoza slabljenjem valute

Mihovil Stanić: Nama je za rast Slavonija dovoljno velika

Kroz intervju s Mihovilom Stanićem, prokuristom tvrtke Boso, saznajemo da ta tvrtka, koja trenutno ima 177 trgovina između Iloka i Nove Gradiške, zasad želi i dalje popunjavati to područje. Boje li se samokanibalizma i očekuju li veliki prihodovni skok na krilima kraha Agrokora, pročitajte u intervjuu koji je vodila Manuela Tašler.

Branislav Bibić: Naš je cilj da svi pušači što prije prijeđu na bezdimne proizvode

Matilda Bačelić razgovarala je s Branislavom Bibićem, generalnim direktorom Philipa Morrisa Rumunjska gdje je PMI uložio 490 milijuna eura u transformaciju tvornice u jedan od prvih proizvodnih centara za inovativne duhanske proizvode smanjenog rizika. Više o poslovnoj transformaciji PMI-ja, izazovima ispred kompanije koja se sve više oslanja na inovacije i novoj poziciji na dinamičnom tržište Rumunjske, Bibić govori u intervjuu za Lider.

Samozatajne tvrtke: Ergomed - Reljanovićeva farmaceutska grupacija

U trećem dijelu serijala o samozatajnim tvrtkama Matilda Bačelić predstavlja tvrtku Ergomed Miroslava Reljanovića. Ova firma kotira na Londosnkoj burzi i ima sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ispituje i razvija nove lijekove u Hrvatskoj, dok su s riječkom poliklinikom Medicom i njezinom novom podružnicom u Puli ušli i u zdravstveni turizam.

Detašman: Nova direktiva EU neće poskupiti rad naših tvrtki u inozemstvu

Izaslani radnici uglavnom već primaju plaću u skladu s propisima države u kojoj rade. Dodatni trošak mogao bi nastati tek bude li se mirovinsko i socijalno osiguranje plaćalo u inozemstvu. No veći je problem kompliciran postupak, objašnjava Sergej Abramov.

Nejednakost: Unutar bogatih zemalja rastu razlike između pojedinih gradova i regija

Smanjena mobilnost radne snage uparena s intervencijama država koje ekonomski zamrla mjesta na životu održavaju dotacijama dodatno utječe na postojanje depresiranih gradova i regija i njihovu zaglavljenost u negativnom ekonomskom ciklusu. Pametnije upotrijebljeni poticaji i nove tehnologije mogu smanjiti razlike, piše Vanja Figenwald.

26. travanj 2024 06:24