Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Novi izum EU – Tko će imati uvid u svaki Vaš osobni i tvrtkin račun

21. Rujan 2017.

Tin Bašić  u novom broju Lidera donosi pojedinosti o regulatornim okvirima i aplikaciji AISP koja ujedinjuje podatke svih bankovnih računa. Tako se omogućava ponuda posebno skrojenih financijskih paketa za fizičke osobe, bolje analiziranje i upravljanje tokovima novca u tvrtkama, ali i masovni nadzor.

Bašić je razgovarao i s potpredsjednikom Europske investicijske banke, Dariom Scannapiecom, o namjerama za iduću godinu i tome koliko će Hrvatska postati zanimljiva stranim ulagačima.

Edis Felić i Ksenija Puškarić pozabavili su se hrvatskom građevinskom industrijom i uvozom radnika potrebnih za izgradnju Pelješkog mosta. Naime, hrvatske građevinske tvrtke jedva će moći biti i podizvođači. Pobjednik na prvome velikom natječaju po logici ekonomski najisplativije ponude teško će naći kooperante u desetkovanoj hrvatskoj građevinskoj industriji. A i radnici će biti mahom stranci – samo se još ne zna hoće li doći iz Kine, Turske ili Bližih država. Najbolje će proći proizvođači građevinskog materijala, ali i tu će najviše biti uvoznog čelika.

>>>Miodrag Šajatović: Koja će nas vlada napokon naučiti plivati odjevene i u cipelama

Tradicionalnim kompanijama nije lako pred naletom promjena koje donose digitalna revolucija i generacija milenijaca, stoga Matilda Bačelić piše o internim startupovima, model razvoja kojim se koristi sve više tvrtki. Poticanje razvoja internih startup-timova, inkubatora ili akceleratora jeftiniji je i lakši način ubrzanja inovacija unutar kompanije nego kupnja postojećih tvrtki na tržištu, premda i taj model ima svojih nedostataka i zamki.

EdisFelić analizira cijenu šećera jer ukidanje kvota ruši cijene do granica izdržljivosti šećerana. Konditorska industrija s veseljem dočekuje kraj rujna zbog jeftinijeg šećera, a domaće šećerane posegnut će za rezervama, strateškimpartnerstvima, širenjem u regiju i svakako novim tržištima na Dalekomistoku, Arapskom poluotoku i Africi, pa bi mogle i povećati proizvodnju.

Isti autor dotaknuo se i problema čestih kratkotrajnih kvarova u HEP-u, koje opravdavaju padom drveća i grana na dalekovode, snijegom,nevremenom, pa i pticama na žici. Poduzetnici u Pisarovini već deset godina trpe štetu i čekaju da HEP riješi problem polaganjem podzemnoga kabela do trafostanice u Zdenčini.

>>>U novom broju Lidera – Pelješki most: Hrvatske građevinske tvrtke jedva će moći biti i podizvođači

Aleksandar Tešić razgovarao je s Draženom Divjakom, generalnim direktorom Arrive Hrvatske. Divjak je kazao da ako ne dobiju subvencije za autobusni prijevoz, ugasit će nerentabilne linije. Objasnio je da kao što se subvencioniraju putničke linije na otocima i prema njima, tako od države očekuju da se pronađe rješenje koje će osigurati održivo poslovanje svima u putničkom prijevozu, posebno u Slavoniji.

Navedeno i još mnogo više potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

02. svibanj 2024 15:18