Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Pelješki most - Zbog tužbi prijete stotine milijuna kuna odšteta

31. Siječanj 2018.

Nakon što Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) donese odluku o žalbi Strabaga i talijansko-turskoga konzorcija Astaldi – CT Ictasa o graditeljima Pelješkog mosta, koja god strana izgubi, podnijet će tužbu Visokom upravnom sudu (VUS). Ondje pak vladaju mir i tišina jer VUS ne donosi nikakve odluke o javnoj nabavi čekajući da Ustavni sud ocijeni ustavnost Zakona o javnoj nabavi (ZJN).

>>>Crna Gora: Odlična izvedba i dobra reputacija za Kineze koji grade Pelješki most

To bi se moglo otegnuti godinama i ako na kraju VUS donese odluku suprotnu od DKOM-ove, Hrvatska bi tvrtki kojoj bi VUS dao za pravo trebala isplatiti golemu odštetu. Koliku, teško je reći, no naš dobro upućeni sugovornik mršti se i na samu tu pomisao. Ipak, napominje da bi mogla biti riječ najmanje o iznosu jednakom troškovima koje će Hrvatska snositi za gradnju Pelješkog mosta, a to je 15 posto od ukupne vrijednosti, dakle 300 milijuna kuna.

Izgledno je da će natječaj za Pelješki most završiti na Visokom upravnom sudu, koji gomila predmete čekajući ocjenu ustavnosti jedne zakonske odredbe. Rješenje bi moglo doći nakon završetka gradnje. A onda su moguće isplate golemih odšteta iz proračuna.

>>>Strabag uložio žalbu na izbor izvođača za Pelješki most

Međutim, nije u tome problem jer i u normalnim situacijama postoji mogućnost da viši sud promijeni odluku nižeg suda. Problem je u spornim odredbama ZJN-a koje je VUS sredinom prošlog ljeta poslao na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, što bi se moglo otegnuti i na tri do četiri godine, koliko inače u prosjeku Ustavni sud procjenjuje sporne zakone. O ovome je Lider već pisao sredinom srpnja prošle godine.

>>>Butković potvrdio: Stigla je i druga žalba na izbor izvođača za Pelješki most

Podsjećanja radi, riječ je o članku 434. stavku 3. Zakona o javnoj nabavi koji nalaže VUS-u da donese odluku trideset dana nakon podnošenja tužbe. Pritom pisci zakona kao da nisu razmišljali o tome da se na tužbu mora očitovati tuženik kojemu je, prema Zakonu o upravnim sporovima, rok za očitovanje od trideset do šezdeset dana, ovisno o težini predmeta.

Već na prvom slučaju otkad je lani izglasan novi ZJN (tužba Libertas Dubrovnika protiv DKOM-a) pokazalo se da je DKOM-ov odgovor stigao nakon isteka roka donošenja rješenja, što znači da VUS zapravo nije imao vremena proučiti sve materijale i donijeti rješenje. Zato je izgledno da će Ustavni sud potvrditi da je sporni članak neustavan i naložiti Saboru da to ispravi. Posljedice nakon zaustavljanja tog postupka su očite.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

26. travanj 2024 04:52