Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Posljedica vladine odluke – Sve na minimalac!

14. Prosinac 2017.

Iako država uz povećanje minimalca oprašta poslodavcima dio doprinosa za najniže plaće, Sergej Abramov otkriva da bi manjak u proračunu mogao biti i veći od planiranih 245 milijuna kuna, jer će novi propis stimulirati poslodavce da što više zaposlenih formalno prijave na minimalnu plaću.

Intervju: Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije

Isti novinar razgovarao je s predsjednikom Uprave Petrokemije o dokapitalizaciji i planovima za budućnost. Dokapitalizacija kutinske Petrokemije, koja je ujedno prvi korak u njezinoj privatizaciji, ušla je u posljednju fazu. Izvanredna skupština Petrokemije u ponedjeljak je naložila Nadzornom odboru i Upravi da formalno pokrenu proces dokapitalizacije u kojemu se treba prikupiti do 450 milijuna kuna svježeg kapitala.

>>>Miodrag Šajatović: Tko bi od današnjih poduzetnika mogao ući u direktorski dream team?

Bitcoin – novi biznisi u Hrvatskoj na krilima strelovitog rasta

Matilda Bačelić piše da bez obzira na rizičnost, ili baš zato, rast bitcoina donio je nove poduzetničke priče, pa su tako osim klasičnih rudara kriptovalutama u Hrvatskoj niknuli portal, brokerska kuća koja nudi izvedenice na kriptovalute, mjenjačnica i burza... što su samo neki od dokaza da je Bitcoinmania dosegnula svoj vrhunac.

Samozatajne tvrtke (9) – Inetec

Ista novinarka u novom broju serijala o samozatajnim tvrtkama predstavlja Inetec, tvrtku Duška Čoraka koja provodi inspekciju nuklearki diljem svijeta, u njima se nalaze njegova rješenja, a roboti u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj ulaze u dijelove u koje ne mogu ljudi zbog radijacije. Osim nuklearke, tvrtka diverzificira poslovanje i to ponajprije u medicinu.

MALI DIONIČARI: Knighthead i Ramljak moraju otkupiti naše udjele u Agrokorovim tvrtkama

Zahuktalo se interesno grupiranje oko Agrokora. U prošlom broju Lidera pisalo se o novoosnovanoj Udruzi manjinskih dioničara Agrokora koja ima više od 450 članova i tvrdi da želi zaštititi interese čak 15 tisuća malih suvlasnika kompanija unutar koncerna. Najnoviji je njihov dopis Hanfi, o čemu piše Tin Bašić, kojim traže da fond Knighthead i Ante Ramljak malim dioničarima daju fer ponudu za otkup njihovih udjela u Agrokorovim tvrtkama.

SVI BI VOZILI ZA UBER – Regrutiranje vozača preuzeli ‘cestovni makroi‘

U početku je priča o Uberu zvučala sasvim drugačije, osim što su vozači morali biti zaposlenici tvrtki, odnosno profesionalci s potrebnim kvalifikacijama i položenim ispitom kakav moraju polagati ostali taksisti. Danas, otkriva Željka Laslavić, sve što treba za postati uberovac jest godinu dana stara vozačka i potvrda o nekažnjavanju, a čak ni poznavanje hrvatskog jezika izgleda više nije kriterij.

>>>U novom broju Lidera: Bitcoin – Novi biznisi u Hrvatskoj na krilima strelovitog rasta

Trgovački zakon – Umjesto OPG-ovima pogodovat će stranim multinacionalkama

Ista novinarka donosi priču o tome da trgovci više neće naplaćivati police i troškove marketinga, već će razliku u cijenu nazvati redovnim, većim rabatom. Niske marže trgovci nadoknađuju niskom cijenom rada – u prosjeku 3200 kuna za prodavača, što je najnepoštenija praksa, koju vlast uspješno ignorira.

O otkupu potraživanja, te je li svejedno komu prodajete teško naplative dugove, dobitnicama Liderovih nagrada Najmoćnije žene hrvatskog biznisa i još mnogo više potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

 

24. travanj 2024 16:30