Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Prijetnje BDP-u: Poduzetnici, okrenite se izvozu, država vas neće spasiti od usporavanja!

09. Svibanj 2018.

Ne mislim da je to nešto jako neobično, vjerojatno je neka velika narudžba ili neki posao koji je postojao u ovo doba prošle godine stvorio tu razliku‘, nedavno je lako otpuhao sve brige o eventualnom usporavanju gospodarskog rasta premijer Andrej Plenković. Hrvatska je, naime, zabilježila četiri pada industrijske proizvodnje u proteklih pet mjeseci, pri čemu je onaj od 1,7 posto u ožujku bio potpuno neočekivan, pa rastuća nelagoda analitičara ne čudi, posebice uzimajući u obzir cijeli niz nepovoljnih faktora u neposrednom i globalnom okružju. Osim, jasno, kod hrvatskog premijera, koji je savršeno miran.

>>> Premijer: Pad proizvodnje može biti povezan sa situacijom u Petrokemiji ili Uljaniku

Poskupljenje nafte najviše će utjecati na djelatnost prijevoza, a očekivani rast kamatnih stopa najviše bi pogodio građevinarstvo. Snažnije usporavanje potražnje na razini EU istodobno bi utjecalo na mnoge sektore, ali može se pretpostaviti da bi više pogodilo turistički sektor.

Prije svega poučeni još uvijek svježim iskustvima financijskoga kraha, ali i uistinu bogatom poviješću usporavanja tržišnih ekonomija, sve se više ekonomskih stručnjaka pita slijedi li možda uskoro negativan ciklus europskoj, time i visoko ovisnoj hrvatskoj ekonomiji. Ako niste Australija ili Poljska, koje oko četvrt stoljeća ne bilježe recesiju, vjerojatno se trebate toplo odjenuti čim zapuše iole hladniji vjetar, pogotovo ako ste zemlja poput Hrvatske, čija ekonomija pleše kako drugi sviraju.

Iako kognitivna disonanca usmjerava razmišljanje prema optimizmu, jer nitko tko trči ne razmišlja o padu, događaji iz 2008. godine pokazuju da ekonomske nevere mogu doći i iz vedra neba. Točnije, onoga što se percipira kao vedro nebo. Htjeli ili ne htjeli, prijetnji nastavku pozitivnih trendova je podosta, što u širem, što u užem okolišu.

>>> Neočekivan pad industrijske proizvodnje 

Kojih deset prijetnji ima potencijal najviše zamračiti hrvatsko poduzetničko nebo, kako se na Hrvatsku mogu preliti Trumpova natezanja s Kinom i EU, ali i deset spasonosnih rješenja potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

19. travanj 2024 18:41