Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Rererestrukturiranje: Na redu novi neuspješan pokušaj izvlačenja HŽ-a

08. Lipanj 2017.

O prokušanom receptu za restrukturiranje i kronologiji njegove primjene u Hrvatskim željeznicama raspisala se Liderova novinarka Ksenija Puškarić, a evo i kako taj recept glasi: Rastavi na što manje dijelove. Podijeli otkaze. Ukini neprofitabilne linije. Uzmi domaća jamstva i potpore. Uzmi svjetske kredite. Uzmi savjetničke usluge svjetskih konzultanata. Uvjeri javnost u važnost željezničkog sustava. Promijeni upravu. Pa ispočetka...

Repo aranžmani – Agram ima mnogo veći interes za spašavanje Agrokora od Todorića

Poteze predstavnika Koncerna Agram na skupštinama tvrtki iz Agrokorova sastava potpuno je nelogično tumačiti ‘zakulisnim igrama Grgića i Todorića radi spašavanja Todorića’ jer je upravo Dubravku Grgiću, većinskom vlasniku Koncerna Agram, više nego ikomu drugom u interesu spasiti Agrokor. Kako god priča s Agrokorom završila, Ivica Todorić ionako je već sve izgubio. Agram će, naprotiv, biti jedan od najvećih dobitnika ako Ante Ramljak uspije spasiti Agrokor, piše Manuela Tašler.

>>> U novom broju Lidera: Repo aranžmani – Agram ima mnogo veći interes za spašavanje Agrokora od Todorića

Marko Krištof: Pratite tonske kilometre, to je prvi indikator rasta ili pada gospodarstva!

Državni zavod za statistiku (DZS) jedina je institucija u Hrvatskoj koja ima gotovo svaki službeni podatak koji se kod nas ‘proizvede‘. DZS objavljuje tri vrste kretanja BDP-a, svako je različito i svako je točno. S ravnateljem DZS-a Markom Krištofom, koji s 300 različitih istraživanja koje DZS proizvede u godini može mnogo prije svih predvidjeti hoće li nam gospodarstvo rasti ili padati, je razgovarao Tin Bašić.

Vertikala: Komu se i kada isplati povezati sve od dobavljača do prodavača

Vertikalna integriranost kao dio poslovnog modela nužna je, ali smrtni je grijeh kad se to pretvori u manipuliranje cijenama, te joj treba pribjegavati kao posljednjoj mjeri. Najprije treba ‘probati‘ tržište, a okomitu integraciju treba izabrati tek kao krajnju soluciju, pišu Tin Bašić i Matilda Bačelić.

Jovan Vorkapić: Srbija se ne boji ni kineskih investicija ni kineskih radnika

Državnu imovinu u Srbiji upravo evidentiraju po uzoru na nas. Zemlja se bori za ulagače s Hrvatskom, ali i Albanijom, Kazahstanom i Uzbekistanom; ondje su dobrodošli i Kinezi koji dovode svoje radnike, ali i novac s Bliskog istoka. Od strateških poduzeća neće privatizirati samo šume i vodu, a na redu je prodaja Galenike, RTB Bora, Petrohemije. O tome, kao i o neriješenim imovinskim problemima s Hrvatskom s direktorom Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovanom Vorkapićem popričala je Ksenija Puškarić.

Hum na Sutli: Švicarska u Zagorju na čvrstim staklenim nogama

Staklarska tradicija s obiju strana Sutle i vlasništvo najjačih europskih staklarskih koncerna izgradili su pravo carstvo stakla u Zagorju – od proizvodnje staklene ambalaže i alata za staklarsku industriju do plastičnih gajbi za boce. A još ima i manufaktura u kojima se staklo ručno puše i brusi. Njih je s čepićima u ušima posjetio Aleksandar Tešić i donio zanimljivu priču o uspjehu.

Blokada Katara: Igre u Perzijskom zaljevu nisu zaustavile protok nafte i plina ni previše dignule cijenu

Vijest da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein izolirali Katar zbog veza s terorističkim skupinama dočekana je više-manje kao posljedica Trumpova posjeta Saudijcima i pritiska na Iran. No ako ovakva situacija potraje, problemi bi se mogli osjetiti mnogo šire od Katara i Bliskog istoka i opasno bi ugrozila mnoge države, objašnjava Vanja Figenwald.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

27. travanj 2024 06:42