Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Sudbine najvećih poduzetnika regije - suđenja, bankroti, zatvor i poneki uspjeh

05. Listopad 2017.

Posttranzicijski biznis u regiji od početka ovog stoljeća ima svoje junake, no samo je dio od pedeset najmoćnijih stalno u vrhu poslovne scene. Ostali su zbog raznih razloga odustajali od biznisa, neki zbog sprege s politikom, neki su otišli zbog suradnje s organiziranim kriminalom, a neke drži upravo ta spona. Za lidersku scenu u Hrvatskoj možemo reći da je poprilično nevina... kad se usporedimo sa susjednim državama. Najkontroverznije poduzetničke priče pišu tzv. poslovnjaci na Kosovu i u Albaniji, čak i u Crnoj Gori, gdje je nit između organiziranog kriminala, državnika i poduzetnika gotovo nevidljiva. To interesantno štivo nastalo je pod perom Matilde Bačelić i Ksenije Puškarić.

Peglanje bilance: Agrokorova revizija između kreativnog računovodstva i nezakonitosti

Najnovije informacije, odnosno nagađanja, da je u Agrokorovoj bilanci u razdoblju od 2010. do 2015. pronađeno tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koji nisu knjiženi u financijskim izvještajima i bilancama baca novo svjetlo na medijsku borbu Ivice Todorića, analizira Tin Bašić.

(Ne)poželjna ulaganja: Kinezi Pelješkim mostom ruše europski zid za svoje investicije

Kineska ulaganja u zadarsku luku, natjecanje za gradnju Pelješkog mosta i interes za Agrokor dolaze u vrijeme kad je Europska komisija predložila novu regulativu koja širi mogućnosti blokiranja nepoželjnih ulaganja u ‘osjetljive sektore‘ europske ekonomije. O kineskim ulaganjima i njihovoj poželjnosti detaljnije saznajte u članku Vanje Figenwalda.

Jure Mikuž: Imamo 40 milijuna eura za financiranje startupova u regiji

Jure Mikuž vjerojatno je najiskusniji ulagač u startupove u regiji. Prije deset godina pokrenuo je RSG Kapital, prvi slovenski fond rizičnoga kapitala (engl. venture capital, VC) koji je uložio i u nekoliko hrvatskih tvrtki, a sada je ponovno pionir s prvim regionalnim VC fondom, s njime je o dosadašnjim ulaganjima, planovima i razvoju startup-scene popričala Matilda Bačelić.

Tko piše zakone? Država bi trebala imenovati autore svih zakonskih nacrta i izmjena

Ministarstva obično skrivaju autore zakonskih dokumenata. Iza te anonimnosti skrivaju se nekompetentnost državne uprave ili interesi društvenih grupa i lobija. Zakoni su bili bolji kad su ih pisali stručnjaci s imenom i prezimenom, a u SAD-u se zakoni znaju i nazivati prema svojim autorima, piše Edis Felić.

Nizozemska bolest: Ekonomisti u svađi – je li Hrvatska već teško bolesna ili će tek biti?

Izvorna ‘nizozemska bolest’ ovisnost je o eksploataciji jednoga prirodnog resursa nauštrb proizvodnje. Inficirana virusom turizma, Hrvatska ima simptome, ali je pitanje je li već vrijeme za dijagnozu, istražio je Vanja Figenwald

>>> U novom broju Lidera: Nizozemska bolest – je li Hrvatska već teško bolesna ili će tek biti?

Poduzetnici i književnici - pišu krimiće i priručnike iz strasti, li možda i za novu karijeru

Nakon proizvodnje paleta i torbi, kad zaključaju marketinšku agenciju ili završe prijevod, sjednu i pišu. Za svoj gušt, ali i za tržište. Možda se uspnu po domaćim top-ljestvicama čitanosti, no ako se to i ne dogodi – već su uspjeli, piše Aleksandar Tešić.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 14:00