Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Tomislav Cvetko: Mojih 15 mjera za veće zarade i zadržavanje radnika u Hrvatskoj

28. Ožujak 2018.

Nedostatak radne snage u posljednje vrijeme natjerao je poduzetnike da je potraže kod konkurencije, čak i u drugim djelatnostima. Međutim, taj relativno nagli obrat od viška radnika prema njihovu nedostatku rezultat je višedesetljetne jalove Vladine politike koja mjerama nije reformirala školstvo u skladu s potrebama gospodarstva, a ni potaknula gospodarstvo da se pripremi na ono što ga je sada snašlo.

Vlasnik i član Uprave tvrtke Oprema iz Ludbrega Tomislav Cvetko predlaže pak mjere koje bi, pretpostavljamo, mogle dati rezultate, no pitanje je koliko su prihvatljive Vladi (bez obzira na to u kojem sastavu radila).

Mjere koje predlaže poduzetnik iz Ludbrega teško će prihvatiti bilo koji ministar financija. No tvrtke su si već počele otimati radnike ne birajući sredstva. Problem treba riješiti prije nego što eskalira i preseli se na stranice crne kronike. Pa makar i radikalnim metodama.

>>>Za projekte financirane iz EU omogućeno zapošljavanje na određeno vrijeme

Da ne bismo sve svalili na državu, reći ćemo da i tvrtke moraju poraditi na otklanjanju uzroka odlaska radnika. Osim plaće možda je još važnija nesigurnost zbog straha da će ostati bez posla. Prema Eurostatovim podacima, na razini Eurospke unije samo 2,3 posto radnika ima ugovore na određeno vrijeme (tri mjeseca), a u Hrvatskoj ih je čak 8,4 posto. Predsjednik strukovne udruge djelatnika u upravljanju ljudski resursima Centar HR, Saša Jurković kaže da je nesigurnost svakako jedan od uzroka odlaska radnika.

Više o ovoj temi, među ostalim, pročitajte u tekstu Edisa Felića u novom izdanju tiskanog ili digitalnog Lidera.

25. travanj 2024 18:21