11. travanj 2018.

Novi broj Lidera: Tommy - Nagodba onemogućuje preuzimanje Konzuma, dokapitalizacija Francka na čekanju

Otkako je iskazao namjeru preuzimanja trgovačkog dijela nekadašnjeg biznisa Ivice Todorića, splitski poduzetnik Tomislav Mamić potiho je pratio razvoj situacije i ovoga tjedna dočekao nacrt nagodbe države s vjerovnicima Agrokora, koja je donijela zabranu prodaje dijelova posrnuloga koncerna, a ruskom Sberbanku najveće pojedinačno vlasništvo.

Da su se dijelovi Agrokorove slagalice posložili Mamiću u korist i taj samozatajni vlasnik Tommyja dobio priliku preuzeti Konzum, splitski je trgovački lanac mogao postati najveći maloprodajni trgovac mješovitom robom u državi. Ovako, u novom odnosu snaga i pravilima za definiranje daljnjeg smjera Agrokorovih tvrtki splitski je trgovac zasad izbačen iz slagalice, ali bude li novih promjena u promjenjivom stajalištu u vezi s komadanjem odnosno održanjem cjelovitosti koncerna i eventualne odluke novih vlasnika da se Konzum sagleda izdvojeno, u Tommyju ne odustaju od namjere sudjelovanja u vlasničkoj strukturi.

Najveća dalmatinska tvrtka kontinuirano raste i ide u akvizicije. Krizu u Agrokoru Tomislav Mamić vidio je kao novu priliku, i dalje je zainteresiran za Konzum u slučaju bilo kakvih realnih mogućnosti. A o raspletu u Agrokoru ovisi i dogovoreni ulazak u Franckovu vlasničku strukturu.

– Preuzimanje Konzuma u ovom trenutku ne čini se realno s obzirom na elemente najavljene nagodbe koja treba definirati novu vlasničku strukturu i odnose snaga između vjerovnika. Prema najavama neće biti prodaje kompanija iz Agrokorova sustava u određenom roku, pa tako ni Konzuma. U slučaju bilo kakvih realnih mogućnosti, Tommy je zainteresiran za Konzum jer za to imamo sve potrebne resurse, odgovoreno nam je u utorak navečer iz korporativnih komunikacija kompanije Tommy.

Posljednja odluka splitske tvrtke koja je izazvala pozornost bila je prošlogodišnja velom tajne obavijena odluka o dokapitalizaciji odnosno financijskom i operativnom restrukturiranju i ulasku u vlasničku strukturu Francka, zagrebačkog proizvođača kave i čajeva u vlasništvu obitelji Artuković, jednog od Konzumovih dobavljača posljedično izloženog problemima zbog krize u Agrokoru.

Svi detalji o ovoj temi kao i brojne druge zanimljivosti čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera. Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.