Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Trgovina: Novi zakon smanjio broj dobavljača za 25 posto

18. Srpanj 2018.

Ovih dana Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja počela je davati objave o pokretanju upravnih postupaka protiv trgovaca i otkupljivača za koje se sumnja da su u svojim ugovorima prekršili Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP). Prve ‘žrtve‘ AZTN-ova ‘češljanja‘ su trgovački lanci Kaufland, NTL, Plodine te otkupljivači Koka, Žito i PPK Valpovo, za koje postoji sumnja da su dobavljačima nametali nepoštene prakse. AZTN je u objavama istaknuo da upravni postupci ne znače automatski da je Zakon prekršen već da su pojedine odredbe ugovora s dobavljačima nejasne, odnosno sporne, zbog čega su postupci pokrenuti.

Prve ‘žrtve češljanja‘ na osnovi ‘Tolušićeva zakona‘ su trgovački lanci Kaufland, NTL, Plodine te otkupljivači Koka, Žito i PPK Valpovo, za koje postoji sumnja da su dobavljačima nametali nepoštene prakse. Protiv njih je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula upravne postupke zbog nejasnih odredbi ugovora.

Prije otprilike mjesec dana AZTN je objavio još jednu informaciju, a to je da je od stupanja Zakona na snagu, 1. travnja, ustanovljeno da s trgovcima prosječno posluje 25 posto manje dobavljača nego prije primjene Zakona, što je zabrinjavajući podatak koji konkretno znači da svaki četvrti dobavljač nije na policama trgovina. AZTN se ogradio u svom objašnjenju, da taj podatak ne može biti precizan bez konkretne analitičke obrade na godišnjoj ili višegodišnjoj razini.

25. travanj 2024 15:54